Magyarok Kenyere: A Kárpát-medence Aratókoszorúja ismét a Bazilikában

Magyarok Kenyere Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tizenegyedik éve működő, Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, valamint Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere helyezte el a népművészeti alkotást, amelyet immár hagyományosan hajdúnánási hagyományőrző asszonyok – több hét alatt – készítettek el.

A kárpát-medencei gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdető koszorút Horváth Zoltán esperes, a Bazilika plébánosa áldotta meg. Az az ünnepi körmenetben bemutatását követően szeptember végéig megtekinthető lesz a szentélyben. Tavaly elmaradt az ünnepi körmenet. Ezért a Magyarok Kenyere program szervezői remélik, hogy az összetartozás újonnan elkészült szimbóluma a Nemzeti Újrakezdés Évében teljes pompájában mutatkozhat meg a magyar államiság, illetve az Új Kenyér ünnepén az érdeklődők számára. A magyar gazdákat tisztelet és köszönet illeti. Hiszen a pandémia közepette is helyt álltak, megtermelték a magyarság kenyeréhez szükséges gabonát. De egyúttal megmutatták az összefogásban és a szolidaritásban rejlő erőt is. Hiszen adományaiknak köszönhetően minden eddiginél több rászoruló ellátásához járulhatott hozzá a program 2020-ban.

hirdetés

A mérete mellett népművészetileg is egyedi alkotásnak minősülő, míves búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve, zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és világ szorosan hozzátartozó magyarságát. Az aratókoszorú hagyományosan különféle formájú és nagyságú lehetett. Csigaszerű, korona formájú, koszorú alakú, és a legszebb búzakalászokból fonták, gyakran mezei virágokkal és szalagokkal is díszítették. Általában harang alakú favázra erősítették fel, és vízzel öntözték meg, hogy a következő évben elegendő eső legyen. Rendszerint a mestergerendára akasztották, és vetéskor a koszorúból kimorzsolt szemeket keverték a vetőmag közé.

Horváth Zoltán esperes a koszorú átvételét követően megáldotta az alkotást, a magyar gazdákat és kezük munkáját. Ennek köszönhetően mindennapi kenyér kerülhet a nélkülözők és valamennyi magyar ember asztalára. A Bazilika évek óta több hétre biztosít helyet az aratókoszorúnak. Így szeptember végéig több ezer hazai és külföldi érdeklődő tekintheti meg a szentélyben. A plébános az esemény keretében vette át azt a kenyeret is, amelyet a Magyarok Kenyere program szervezői és a Magyar Pékszövetség közösen biztosítottak – a tavalyi évhez hasonlóan – az augusztus 20-i ünnepi kenyérszentelésre.

Az évente több ezer nagylelkű adományozót megmozgató Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom segítő szándékú összefogása. Ennek keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyermekeket, családokat, időseket segítő szervezetek javára. A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg. Majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente százezer nehéz sorsú honfitársunk ellátását biztosítja.

Forrás: NAK

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!