Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Szabó János KÖVIZIG igazgató

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit.

hirdetés

A projekt közvetlen célja az volt, hogy a szeghalmi belvízrendszerben a belvízi elöntések nagysága, ideje és ezzel a védekezési költségek csökkenjenek, a károk mérséklődjenek, a főművek védképessége javuljon. Ehhez a belvízrendszer feliszapolódott csatornáinak kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kellett elvégezni, a belvizes szivattyútelepi felújításokkal együtt.

A projekt által a csatornák vízszállító képességét a vízjogi üzemelési engedélyben megadott szintre állították vissza. A kotrással nemcsak az iszapot emelték ki a mederből, hanem a vízi növényzet felesleges túlburjánzását is eltávolították, így a jövőben sokkal könnyebb lesz az évenkénti fenntartási munkákat elvégezni.

Uszadékkiszedő gépi gereb

Összesen 59,6 km hosszú belvízlevezető főcsatornán, mintegy 85 ezer m3 iszapot kotortak ki, és 38 db vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy eredeti vízátbocsátó képességét állították vissza. A Kernye I. és Kernye II. szivattyútelepek előtt, a Szeghalmi-főcsatornán megépítettek egy automata gépi gerebes uszadékkiszedő műtárgyat, mely a belvízvédekezési munkákat jelentősen segíti, és a szivattyútelepek üzemelését biztonságosabbá teszi.

A szivattyútelepi fejlesztések több évtizedre megoldják a rendszer belvízátemelési problémáját. A Kernye II. szivattyútelepen elvégezték a 2. sz. szivattyú nagyjavítását, és kialakítottak benne egy fűthető gépészpihenőt. A Kernye I. szivattyútelepen – a megbízható működéshez szükséges – végcsappantyúkat és a hullámtéri éktolózárakat is felújították, a szivattyútelep hullámtéri elzáró szerkezetének elektrifikálását is megoldották. A Macskási szivattyútelepen a működést segítő elektromos felújítást végeztek – tájékoztatta hírportálunkat Szabó János KÖVIZIG igazgató.

hirdetés