Újra munkában a zebra zsaruk

Fotó: Police.hu

A tanévkezdés idején rendőrök, polgárőrök és közlekedési ismereteket tanult diákok segítik az iskolákba érkezőket a forgalmasabb gyalogos-átkelőhelyeknél Békés megyében. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy figyeljenek a gyermekekre!

A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2005-ben indította el a mára népszerűvé vált, a gyermekek biztonságát, szabályos közlekedésre nevelését szolgáló, a közlekedési balesetek megelőzését célzó Zebra Zsaru programját. Ennek keretében közlekedési ismeretekkel rendelkező diákok olyan gyalogos-átkelőhelyeknél segítik társaikat az átkelésben, ahol nincsen közlekedési lámpa. A tanulók szeptember hónapban rendőrökkel együtt teljesítenek szolgálatot. A 2021/2022-es tanévben Békés megye kilenc településén találkozhatnak a közlekedők a Zebra Zsarukkal. Békésen, Békéscsabán, Csorváson, Gyulán, Köröstarcsán, Mezőberényben, Szarvason, Orosházán és Zsadányban vannak olyan iskolák, amelyek részt vesznek a programban. Emellett 17 helyen rendőrök, 53 helyen pedig polgárőrök ügyelnek az iskolák környékén közlekedők biztonságára.

hirdetés

A rendőrség kéri a gyermekeket és a szülőket, hogy a balesetek megelőzése érdekében közlekedjenek szabályosan, és figyelmesen! Ha van gyalogos-átkelőhely, akkor csak ott menjenek át az úttesten! Tilos jelzésen még akkor se menjenek át a gyermekekkel, ha éppen nem jön semmi! Ha ezt megteszik, előfordulhat, hogy ezt később a gyermek egyedül is megpróbálja, de rosszul méri majd fel a közeledő járművek távolságát, sebességét. Álló autó, autóbusz, vagy nagyobb fa, bokor mögül soha ne lépjenek ki az úttestre! Mutassanak példát, ezzel sokat tehetnek a gyermekek szabályos közlekedésre neveléséért, biztonságáért! Próbáljanak meg reggel időben elindulni az óvodába, iskolába, hogy ne kelljen sietni.

Az iskolákhoz autóval érkező szülők nagyon figyeljenek a gyalogosokra és arra, hogy csak olyan helyen álljanak meg, várakozzanak, ahol nem tilos és nem akadályozzák a forgalmat! Fordítsanak gondot a biztonsági eszközök használatára, az autókban kapcsolják be a biztonsági öveket, a gyermekek az életkoruknak, magasságuknak megfelelő biztonsági ülésben, magasítón utazzanak! Kerékpárral is csak akkor induljanak el, ha a kerékpáron rajta vannak a kötelező felszerelések, a láthatóságot szolgáló lámpák, a prizmák. Az egyedül közlekedő gyermekekkel, ha még nem tették meg, szeptember első napjaiban többször járják be azt az útvonalat, ahol a gyermek eljut az iskolába és hívják fel a figyelmét minden fontos közlekedési szabályra.

Police.hu