Szlávik: fel kell készülni a negyedik hullámra

flurona, negyedik, járványügyi, ötmillió, vakcina, kórházba, Szlávik Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

hirdetés

Szlávik János hangsúlyozta: a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk. Ezért fontos, hogy 12. év felett ők is vegyék fel az oltást. Hozzátette, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni. Ez azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások – ha nem is teljesen -, de megakadályozhatják – hívta fel a figyelmet.

Jelezte azt is, hogy míg az eddigi variánsok esetében a fertőzött egy-két embernek adta tovább a betegséget, a delta esetében ez a szám három-öt. De ha szuperterjesztőről van szó, akkor akár több is lehet. “Ha nagyon sok ember lenne beoltva, akkor jó eséllyel tudnánk megakadályozni a negyedik hullámot, de a jelenlegi átoltottságban ez nem megy” – hangsúlyozta Szlávik János.

A harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, ezt elsősorban az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek és a szervátültetetteknek kell felvenniük, de egyre több adat támasztja alá, hogy érdemes másoknak is beadatniuk.

Kitért arra is, hogy a kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott. 10 százalékuk pedig olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van. Hozzátette, hogy a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt – írja az MTI.

hirdetés