A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola névadójára, a 200 éve született Zwack Józsefre emlékeztek Békéscsabán.
A megemlékezésen Eke Ibolya, az iskola igazgatója elmondta, több mint 17 éve, az országban egyedüliként a békéscsabai intézmény viselheti a híres iparos, likőrgyáros nevét. Mint mondta, az iskola régóta szeretett volna egy, a képzési profiljához közelálló, híres, szakmájában jelentős eredményeket elért névadót választani magának. Hosszas keresgélés eredményeként Zwack Józsefre, a dualizmus korának híres, befolyásos vállalkozójára esett a döntés, ezt követően a név felvételéhez a leszármazottak jóváhagyására volt szükség.
Mint mondta, Zwack Péter a dédunoka többször járt az intézményben és mindig elismeréssel szólt az iskolában folyó képzésekről, a vendéglátásban, a kereskedelemben tanuló diákok eredményeiről, az iskola törekvéseiről és szakmaiságáról.
„Később a Zwack család pozitívan reagált az iskola kérésére, ám a név használatát feltételekhez kötötték. Meg kell őriznünk a minőségi, professzionális képzéseinket, a szakma iránt elkötelezett ifjúság nevelését. A megállapodást követően, 2004-óta büszkén viselhetjük Zwack József nevét” – fogalmazott Eke Ibolya.
Herczeg Tamás, Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője beszédében elmondta: egy vásárló, vagy vendég kiszolgálásának milyensége, egy üzlet sikerét, vagy kudarcát jelentheti. Utalt ezzel a kereskedelemben és vendéglátásban dolgozók felelősségére. A képviselő a békéscsabai szakképzés egyik alappilléreként jellemezte az immár 67 éves iskolát, amely ma már nyolc technikusi képzéssel és nyolc szakképzéssel várja a diákokat.
Ismertette: az iskola célja a kereskedelmi és vendéglátóipari gazdasági társaságok részére, professzionális szakemberek képzése. Az elsajátítható szakmák között található pék, cukrász, szakács, kereskedelmi értékesítő, kereskedő, webáruházi technikus, turisztikai technikus, panziós-fogadós, vagy éppen élelmiszer-ellenőrzési technikus.
„Akik ebben az iskolában tanulnak, itt szereznek képesítést, és közvetlenül, vagy közvetve a mindennapjaink részét képezik. Az innen kikerülő szakemberekkel találkozunk üzletekben, boltokban, szállodáékban, cukrászdákban, kávézókban, éttermekben. A napi bevásárlás során az általuk készített termékeket visszük haza, így például a pékárukat, amelyek étkezéseink alapjait jelentik” – fogalmazott Herczeg Tamás.
Kiemelte: nagyon fontos az a tudás, amit a középiskolában szereznek meg a szakemberek. Mindez igaz a cukrászokra, szakácsokra és az összes szakemberre, akik valamilyen termékkel, vagy szolgáltatással a mi fogyasztásunkat segítik, bővítik, teszik minőségivé, vagy komfortossá. Ezt a tudást Békés megyében elsősorban a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában eltöltött évek alatt szerezhetik meg a fiatalok. A felkészült oktatók garanciát jelentenek arra, hogy az itt végző fiatalok, szakmáik elismert, megbecsült képviselői legyenek – mondta.
Az ünnepi beszédek után a megjelentek elhelyezték koszorúikat a Zwack szobor előtt.