Figyelmeztet a rendőrség: újabb módszerrel próbálkoznak a csalók!

internetes csalás, internet biztonság Illusztráció: Pixabay

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személyekkel szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak kiadva, hivatalosnak látszó banki telefonszámról – melyet egy program segítségével generálnak -, azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére (pl: eMAG) hivatkozással.

Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében a korábban ismeretlen módon megszerzett bankkártya adatok közül az első 4 és az utolsó 4 számot bediktálják és az ügyféltől csak a kártya középső számait kérik.

hirdetés

Ezt követően, a „probléma” elhárítása érdekében úgynevezett. TeamViewer, vagy az AnyDesk program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez. Ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési- és bankkártyájuk adatait megadják, majd az így megszerzett adatokkal átutalásokat, internetes vásárlásokat hajtanak végre, amivel kárt okoznak.

A csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket a nyomaik eltüntetése miatt. Az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, melyre a rendes banki ügyintézés során nem kerül sor.

A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy minden eseteben körültekintően járjanak el, haladéktalanul szakítsák meg a telefonhívást, és az esetleges tranzakcióról a bankszámlájukat kezelő pénzintézettől informálódjanak úgy, hogy ők kezdeményezik a hívást a bank hivatalos telefonszámára.

Amennyiben a leírt módszerrel találkoznak, tegyenek bejelentést a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon! – írja a Police.hu.

 

Ez is érdekelheti:


hirdetés


Kövessen minket Facebookon!