Félmilliárdból építenek új református óvodát Békésen

óvoda fejlesztés Békésen

Jó ütemben halad a református óvoda építése a Fábián utcában. A beruházás állami támogatás mellett, az Országos Óvoda Program részeként 514 millió 680 ezer forintból valósul meg Békésen. A 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára. Várhatóan jövő szeptemberben már az új óvodában kezdhetik meg a nevelési évet a békési gyermekek.

hirdetés

Minderről Dankó Béla országgyűlési képviselő, Katona Gyula lelkész és Mucsi András református presbiter számolt be az épülő református óvodánál tartott sajtótájékoztatón. A Békési Református Egyházközség sikeresen pályázott a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában, amely program országos szinten 66 óvodát érint, közülük 49 helyen épül új óvoda, így Békésen is. Dankó Béla, a település országgyűlési képviselője elmondta, az óvodák építésére és a meglévők felújítására összesen 35 milliárd forint összegű forrást biztosít Magyarország Kormánya. A kormány családügyi programjainak köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv Békés megyében is, így a térségben is szükségessé vált új óvodák létesítése. Az Országos Óvoda Programban 3048 új óvodai férőhely jön létre, így a református óvodai férőhelyek száma a programnak köszönhetően több, mint 40 százalékkal emelkedik. A 66 óvodafejlesztéshez kapcsolódóan 354 új munkahelyet teremtenek, ebből óvodapedagógus munkakörben mintegy 150-200 szakember számára biztosít munkalehetőséget az egyház.

A rendszerváltás után indulhatott meg Békésen a református oktatás, kezdetben iskolai szinten, később óvoda kialakítására is lehetőség nyílt. 2011-ben a város a rendelkezésükre bocsájtotta, használatukba adta a Jantyik utcai tagóvodát, így a helyi református intézményrendszeren belül, óvodától az érettségiig nevelhetik, oktathatják, taníthatják a gyermekeket a szakemberek – számolt be erről Katona Gyula, a Békési Református Egyházközség lelkésze.

Köszönetét fejezte ki az egyház és az egyházközség nevében az államnak, hogy támogatásban részesítette a településeket. A nyertes pályázat keretében több mint 412 millió forint támogatást nyertek, ezt egészíti ki a Békési Református Egyházközség a kivitelezéshez szükséges hiányzó összeggel, így az új óvoda 514 millió 680 ezer forintból épülhet meg.  Az alapokat már elkezdték lefektetni, a 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára. Várhatóan 2022 szeptemberében már az új óvodában kezdhetik meg a nevelési évet a békési gyermekek.

Mucsi András a Békési Református Egyházközség tanügyi gondnoka hangsúlyozta, hogy az új óvoda helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt a biztonságos közlekedés megoldása, hiszen a jelenleg működő óvoda forgalmas helyen található. A Fábián utcában a Földvár Bölcsőde mellé épül az óvoda, amely az Élővíz-csatorna partján, barátságos és csendes környezetet biztosít a gyermekek mindennapjaihoz.

Polgár Zoltán, a település fejlesztésért és beruházásokért felelős alpolgármestere, református presbiter nagyon fontosnak tartja az oktatási-nevelési infrastruktúra fejlesztését Békésen, hiszen annak a népesség megtartásában is lényeges szerepe van. A szülők számára lényeges, hogy milyen épületekben tanulhatnak gyermekeik, ebben az új óvodában a mai követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak majd biztosítani.

hirdetés