Újabb expedíción Suhajda Szilárd és Klein Dávid

suhajda Fotó: Suhajda Szilárd hivatalos közösségi oldala

Szeptember elsején indult útnak a két hegymászó, hogy október elején meghódítsák a Dhaulagiri csúcsát. Suhajda Szilárddal az indulás előtt tudtunk beszélgetni.

hirdetés

Ismét egy 8000 méter feletti, konkrétan 8167 méter magas hegycsúcs a cél, ezúttal is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A két rutinos hegymászó számára a csomagolás már nem okozott nehézséget, azonban a járványhelyzet miatt még számítanak kihívásokra. A covid miatt eddig is számos tervet el kellett halasztani – árulta el a békéscsabai származású mászó. Amikor leért a K2-ről, már tisztán látták Dáviddal a következő néhány évet – természetesen végső célként a Mount Everest lebegett a szemük előtt. Azonban a pandémia, ha nem is felborította, de eltolta ezeket a terveket.

2020-ra és 2021-re a Makalut tervezték volna, ami nem valósulhatott meg egyik évben sem. Végül a Dhaulagirire esett a választás idén ősszel, amikor már volt lehetőség expedíciózni. Abban is bízik a két hegymászó, hogy ezúttal közösen érnek fel a csúcsra, ugyanis Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt az Annapurna csúcsán. 2019-ben pedig Szilárd szintén egyedül ért fel – magyarok közül elsőként – a K2 csúcsára.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan expedícióra készültek, a túrák azonban rendre elmaradtak. Viszont így olyan kisebb tervek megvalósulhattak, amelyekre más körülmények között nem lett volna idő. Emellett pedig Szilárd vállműtétje is megtörtént, amelyre még egy K2-s sérülés következtében volt szükség. Sikeres operáció után sikeres felépülés következett, így már ez sem hátráltatja a párost az újabb kalandokban.

Ha sikeresen letudják az idei őszi expedíciót, akkor télen Alaszkát veszik célba, a Denali téli megmászása ugyanis nagyon technikás, ezért nem magassága okán, hanem a körülmények miatt jelent kihívást a hegymászók számára. Például extrém hidegre, akár -50 fokra is számíthatnak. 2023-ban pedig, ha minden jól halad, elindulnak az Everestre. Addig pedig számos túrát, közös kirándulást terveznek, többek között a Magas-Tátrába, az Alpokba, ahol sokszor barátokkal, családtagokkal együtt már eddig is jártak.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés