Romániában meghaladta a kétezret az egy nap alatt diagnosztizált fertőzések száma

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Meredeken emelkedik a járványgörbe Romániában: kedden meghaladta a kétezret a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, és csaknem ötven halálos áldozatot követelt a járvány.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 2033 új fertőzés ugrásszerű növekedést jelent a múlt heti (1500 körüli) esetszámokhoz képest és csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A keddi 48 haláleset több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak. Az áldozatok között egy tizenéves és egy harmincas éveiben járó középkorú fertőzött is volt, három koronavírusos áldozat pedig nem szenvedett más betegségben.

hirdetés

A kórházban ápolt fertőzöttek száma meghaladta a 3500-at, közölük több mint száz kiskorú. 426 súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 6 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak.

A román közegészségügyi intézet (INSP) kedden közzétett elemzése megállapítja, hogy Romániában közösségi szinten terjed a delta vírusvariáns. A 19,3 millió lakosú Romániában, ahol a járvány kezdete óta 1,1 millió embernél mutatták ki a koronavírust, alig több mint 2500 – a vírusmutációk beazonosítására alkalmas – szekvenciális tesztet végeztek el. Az INSP arra alapozza a delta vírusvariáns közösségi terjedéséről szóló megállapítását, hogy a kórokozót az ország valamennyi régiójában és a megyék többségében (93 százalékában) kimutatták már, és immár többségben vannak a belföldi (nem külföldről behurcolt) fertőzéses esetek.

Romániában eddig 45 olyan koronavírusos halálesetet azonosítottak, amelyben az elhunyt a delta vírusmutációval fertőződött meg, közülük 5-en voltak beoltva. Az országban eddig 807 esetben azonosították a delta koronavírust, az esetek 23 százalékában olyan pácienseknél, akik be voltak oltva koronavírus ellen. Az INSP ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szekvenciális vizsgálatra nem véletlenszerűen választják ki a teszteket, tehát a kimutatás következtetéseit nem lehet kivetíteni a teljes lakosságra.

MTI

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!