Diáknaptár segíti a pályaválasztást

diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK Fotó: Körös Hírcentrum

Immár ötödik alkalommal adta át a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a diáknaptárakat a pályaválasztás előtt álló Békés megyei diákoknak. Minisztériumi célforrásból 2000 darab készült a népszerű kiskönyvből.

A mai napon az Erzsébethelyi Általános Iskola 8. osztályos tanulói is megkapták a kiadványt, ahol Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető elmondta: a diáknaptár igen hasznos a fiatalok számára, hiszen minden fontos információt megtalálhatnak benne a pályaválasztással kapcsolatban. Mint mondta: a kiadványban erős a szakképzési vonal. Ennek megfelelően szakképző intézménytípusokat, illetve a szakképzés jelenlegi rendszerének ismérveit találhatják meg benne a diákok. Megyei szinten mintegy 40 település, 50 iskola 8. osztályos tanulói jutnak hozzá. A program és a kiadvány az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

Mészárosné Szabó Anna bízik abban, hogy a kamara ezzel a naptárral – de ezen túl az osztályfőnöki órákkal, illetve az üzemlátogatások megszervezésével – hiteles információt tud nyújtani, ami segítségére lehet a gyerekeknek az iskolaválasztásban. Kiemelte: a kamara a szülői értekezleteken is rendre szerepet kap. Nem csak a szakképzésről tartanak tájékoztatót, hanem a továbbtanulási útvonalak teljes vertikumát próbálják felvázolni, legyen szó akár gimnáziumról, technikumról, szakképző, vagy szakiskoláról.

Mészárosné Szabó Anna / Fotó: Körös Hírcentrum

A beiskolázási adatokat szemlélve elmondta: inkább a technikusi szakmák fele mozdultak el a családok. Ez esetben a képzés érettségit is nyújt és szakmai végzettséget is ad. A kétkezi szakmáknál óriási hiány van gázszerelőből, asztalosból, burkolóból, kőművesből, ám a számok azt mutatják, hogy stagnál a létszám a szakképző iskolákban. Az is látszik, hogy nagyon sokan mennek szakmát tanulni, miután megszerezték az érettségit.

Meglátása szerint a szakképző iskolák mindent megtesznek a szakemberhiány pótlása érdekében. Mint mondta: a kamara és az iskolák is tartják a kapcsolatot a cégekkel. A képzéseket állami támogatások is segítik, sok fejlesztés megy végbe a megyében, a gyerekek jó körülmények közé érkeznek.

Fotó: Körös Hírcentrum
diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK
Fotó: Körös Hírcentrum
diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK
diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK
diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK
diáknaptár, továbbtanulás, BMKIK