Lopták az áramot a lőkösházi házban

villany, villanyóra, áramszünet Fotó: Körös Hírcentrum

Kisebb értékre üzletszerűen, társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 53 éves büntetett előéletű lőkösházi férfi és élettársa, egy 45 éves, szintén büntetett előéletű nő ellen, akik huzamosabb időn keresztül lopták az áramot.

A férfit és a nőt a Gyulai Járásbíróság a 2020 júniusában jogerőre emelkedett ítéletével az általuk és családjuk által közösen lakott lőkösházi ingatlanban 2014 októberétől kezdődően 2017. január 23-ával bezárólag elkövetett jogellenes áramvételezés, áramlopás miatt 70 nap elzárásra ítélte.

hirdetés

Miután az áramszolgáltató munkatársai a jogellenes áramvételezést 2017. január 23-án megszüntették, a terheltek azt másnap visszaállították vagy ismeretlen személlyel visszaállíttatták oly módon, hogy a méretlen földkábeles csatlakozó vezetéket „megcsapolták”, beiktattak a hálózatba egy szabálytalanul lekötött fázist, és a méretlen vezetéken keresztül vételezték a villamosenergiát. A terheltek a díjfizetés nélkül, illegálisan vételezett elektromos áramot használták a lakás világításához és az elektromos háztartási eszközök működtetéséhez.

2019. szeptember 24-én a Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai az előttük üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőügyben a terheltek lakóhelyén kutatást végeztek, melynek során észlelték az illegális áramvételezést, ezért értesítették az az áramszolgáltató munkatársait, akik a helyszínre érkezve megállapították az áramlopás tényét, és ismét megszüntettek az illegális áramvételezést. A terheltek cselekményükkel 360.000.-Ft kárt okoztak az áramszolgáltató részére.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelteket beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, vagyonelkobzás keretében vonja el tőlük a bűncselekmény elkövetése révén elért vagyoni előnyt, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült közel 300.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.