Égzengéssel indul a jövőhét

ónos, eső, havazás, csapadékos Fotó: Pixabay

Nedvesebb levegő érkezik, hétfőn a keleti, északkeleti országrész kivételével már többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra – írja az Időkép.

hirdetés

Beszámolójuk szerint, a napos, nyáriasan meleg hétvégét követően a jövő héten fokozatosan visszatér a hűvösebb, ősziesebb idő. A változás már hétfőn elkezdődik. Nyugat, délnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, hosszabb napos időszakokra még keleten, északkeleten számíthatunk.

hirdetés

Nyugaton, délnyugaton már reggel kialakulhatnak záporok, zivatarok, aztán napközben fokozatosan északkelet felé terjeszkedik a csapadék, ám a keleti, északkeleti tájakra ezen a napon várhatóan még nem érkezik meg. Itt lesz melegebb, akár 26-28 fokot is mutathatnak a hőmérők, miközben a felhősebb, csapadékosabb Dunántúli tájakon 20 fok közelében marad a csúcshőmérséklet.

Az ország nyugati, délnyugati felén nagy területen hullhat 5-10 mm-t meghaladó mennyiség, sőt lokálisan, intenzívebb csapadékgócokban 20 mm-nél is több eshet.

A csapadékra hajló idő egészen csütörtökig kitart, miközben a nappali felmelegedés is fokozatosan gyengül, a hét közepén jellemzően 17-22 fokot mérhetünk a délutáni órákban. Országos csapadékra előreláthatóan nem kell számítani, viszont nap mint nap kialakulhat majd eső, zápor, helyenként zivatar, akár egyszerre több helyen is.

A szél zivatarok környezetében, valamint kedden nyugaton zivataroktól függetlenül is felerősödhet, egyébként mérsékelt, időnként élénk légmozgás lesz jellemző.

hirdetés