Kettős jubileumot ünnepelnek a Kós tagiskolában

Kós Fotó: Körös Hírcentrum

Jelentős évfordulókat ünnepel a 2021-2022-es tanévben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola. 50 éve alapították az intézményt és 25 éve vette fel Kós Károly nevét.

A jeles alkalmakról egy egész tanéven át tartó programsorozattal emlékeznek meg az intézményben. A sort egy, a diákok munkáiból összeállított fotókiállítás nyitotta. Majd Lestyánné Hricsovinyi Julianna igazgató mutatta be az intézmény történetét. Az iskolát 1971-ben Kulich Gyula Ipari Szakmunkásképző Intézet néven alapították. Képzési profilját a munkaügyi miniszter fa-, építő- és vegyes szolgáltatóipari szakmák szakmunkásképzésében határozta meg. A gyakorlati oktatás üzemi tanműhelyekben, üzemi gyakorlóhelyeken, kisiparosoknál folyt. A képzési idő három év volt.

hirdetés

A rendszerváltás után, 1990-től az üzemi tanműhelyek, üzemi gyakorlóhelyek fokozatosan megszűntek, ezért a város önkormányzata megvásárolta a BÁÉV Északi Ipartelepén lévő épületek egy csoportját. Így az iskolához 1992-től egy tanműhely is tartozik. 1996-ban lett az iskola új neve Kós Károly Szakképző Iskola és Általános Iskola, különböző intézmények összevonásával.

2005-ben csatlakoztak a beindult Közép-békési Térségi Integrált Szakképző Központhoz (TISZK). Majd 2007. augusztus 1-től Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (BÉKSZI) néven közös vezetés alatt dolgozott tovább három iskola: a Kós Károly Szakképző Iskola, a Trefort Ágoston Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola.

A tagintézmény székhelye – miután az evangélikus egyház megvásárolta az épületet a gimnázium bővítése céljából – 2012. július 16-tól a Baross út 1-3 alól a Kazinczy u. 8. alá került egy megszűnő általános iskola épületébe. A szakoktatóknak és tanulóknak köszönhetően nagy átalakítások történtek. Szeptember 14-én Vantara Gyula polgármester úrtól ünnepélyes keretek között vehették át az iskola jelképes kulcsát.

2013. január 1-étől a békéscsabai önkormányzat helyett az iskola fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, majd 2015. július 1-étől a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezzel egyidejűleg, nyolc (tag)iskola (BÉKSZI Trefort Ágoston Tagintézménye, BÉKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája, BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolája, Békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola, Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola, Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium, Békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) összevonásával alakult meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum, melynek tagintézményeként működnek ma is.

A tagintézmény neve Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakképző Iskolája lett. 2016. július elsejétől a szakképzési rendszer átalakult. A szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakképző iskolákból szakközépiskolák lettek. Ezért az intézmény neve ekkor a következőre változott: Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Ebben az évben, a szakmunkásképzés mellett, az első érettségiző középiskolai osztály is vizsgázott.

2017. szeptember 1-től az iskola Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája néven működött. Ezután 2018. szeptember 1-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartása alá került. 2020. július 1-től a szakképzés átalakítása következményeként Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola lett az iskola új neve.

A korábbi igazgatók közül is többen eljöttek

Az iskola korábbi igazgatói közül többen is részt tudtak venni az eseményen. Dr. Baukó Mihály az intézmény első, alapító igazgatója volt. Folyamatosan tanult, képezte magát, nagyon szerette a munkát. Több mint 20 évig állt az intézmény élén. Őt követte Nagy Sándor, aki szintén jelen volt a megnyitón. Mint visszaemlékezett, az iskola diákjai nagyon sikeresek voltak, rendszeresen szerepeltek országos versenyeken. Emellett például sítábort tanári kísérettel az elsők között szerveztek a megyében. De kajaktúrák, sportnapok is színesítették a diákéletet.

Szánduné Ujszigeti Gabriella 2007-től 2021-ig vezette az iskolát. Nem volt egyszerű helyzetben a kinevezése után, mert elődei nyugdíjba mentek. Törekedett arra, hogy legalább az addigi színvonalat meg tudják tartani az intézményben. A rendszeres átalakításokban kivették a részüket az iskola tanulói és oktatói, igazán maradandót alkotva. A tanulmányi, szakmai versenyeken továbbra is eredményesek a diákok, úgy látja, ebben is része van minden munkatársának.

Lestyánné Hricsovinyi Julianna végül tolmácsolta Kós Károly leszármazottainak gondolatait, majd hozzátette, reméli ő maga is úgy vezeti majd az iskolát, hogy méltó legyen az elődökhöz. Majd pedig Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, jelenleg felfelé futó pályán van a tagintézmény, akár a tanulólétszámot, akár más szempontokat ha vizsgálunk. Ráadásul a képzett szakmák is érdeklődésre tartanak számot a megyében.