Ágyneműgarnitúrákkal csaptak be idős embereket Békéscsabán és Gyulán is

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Kifosztás bűntette és 7 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség két 37 éves salgótarjáni férfi és egy 41 éves szintén salgótarjáni nővel szemben, akik ágyneműgarnitúrákkal csaptak be idős embereket.

hirdetés

A terheltek Budapesten, a józsefvárosi piacon, illetve ismeretlen helyen ágynemű garnitúrákat vásároltak azért, hogy a gyenge minőségű termékeket valótlanul jó minőségűnek feltüntetve azokat jogtalan haszonszerzés végett a valós értéküknél , – mely 14.560-Ft – jóval drágábban értékesítsék és ezáltal idős személyeket megtévesztve jussanak rendszeres jövedelemhez.

hirdetés

Az egyik férfi 2020. február hónap végén az ágyneműk értékesítése céljából Békéscsabára utazott, és ott, a Táncsics utcában figyelt fel egy 73. életévében járó idős nőre, majd megállt és megszólította. Álnéven mutatkozott be és valótlanul azt állította, hogy a 140-160.000.-Ft értékű gyapjú ágynemű garnitúrát olcsóbban, 40.000.-Ft-ért oda tudja neki adni, mivel törzsvásárló. A megtévesztett sértett meg is vásárolta a garnitúrát és abban is megállapodtak, hogy a következő hónap 12. napja körüli időben a sértett vásárol még egy terméket. Így a terhelt 2020. március 12. napján ismét Békéscsabára utazott és a lakóhelyén felkereste a sértettet, aki ismét vásárolt 40.000.- Ft-ért egy újabb garnitúra ágyneműt. Ezt követően a férfi egy ceruzát kért a sértettől, hogy az elérhetőségeit megadja, de ez csak figyelem-elterelés volt: amikor az idős nő kimet a helyiségből, a férfi a sértett pénztárcájából magához vett 90.000.-Ft-ot, majd távozott a helyszínről.

A másik férfi és a nő az ágynemű garnitúrák értékesítése céljából 2020. június elején szintén Békéscsabára utaztak és becsengettek egy gerlai családi házba, ahol egy idős házaspár lakott. A férfi a kocsiban várakozott, miközben a nő jogtalan haszonszerzési célzattal meggyőzte az ajtót nyitó 72 éves idős nőt, hogy az általa kínált ágynemű aloe verával van átitatva, így az kiválóan alkalmas érszűkületre. A megtévesztett sértett 6 db garnitúrát vásárolt a nőtől 660.000.-Ft-ért. Két nappal később a férfi csengetett be a házba, amikor a sértett házastársa, egy 77 éves idős férfi nyitott ajtót. Közölte vele, hogy Budapestről érkezett, ajándékba hozott még egy időseknek hasznos terméket, amiért csak a szállítási díjat, 6.500.-Ft-ot kell megfizetni. Erre az idős sértett elővett egy borítékot, amelyet a terhelt kivett a kezéből, majd abból 730.000.-Ft-ot magához vett és távozott az ingatlanból.

A terheltek hasonló módszerrel további 5 sértettet csaptak be több helyen az országban: Gyulán, Völcsejen, Dombóváron, Sárváron és Kunágotán. A terheltek az általuk okozott kár jelentős részét a nyomozás során megtérítették.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítvány, hogy a bíróság a terhelteket beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, kötelezze őket a meg nem térített kár megtérítésére, ezen felül a két férfit a közúti járművezetéstől is tiltsa el.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés