Így zajlott az Országos Baleset-helyszínelő Verseny

rendőrségi verseny, rendőr, villogó Fotó: Körös Hírcentrum

Tizedik alkalommal került megrendezésre az Országos Baleset-helyszínelő Verseny. A megmérettetést ezúttal a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezte és bonyolítja le. A háromnapos megmérettetésen elméleti tesztlapokat, feladatokat oldottak meg, berendezett helyszíneken vizsgálódtak, és ügyességi pályán vezettek a versenyzők.

Az esemény első napján elméleti, míg a másodikon gyakorlati feladatokat oldottak meg a versenyzők. A gyakorlati verseny kilenc állomásból állt. A helyszíneket a Békéscsabai Repülőtér területén alakították ki, és egy vezetéstechnikai pályát is felállítottak a versenyző rendőröknek, akiknek szolgálati autóval kellett a bóják között végig szlalomozni, manőverezni.

hirdetés

Dr. Feuerwerker Béla c. r. alezredes, sajtóreferens egy baleseti helyszínelés példáját megemlítve elmondta, igen nagy koncentrációt igényel a rendőröktől. Oda kell figyelni minden apró részletre. Különböző méréseket kell végezni, alaposan meg kell vizsgálni a baleset körülményeit és ha lehetőség van, meg kell hallgatni a szemtanúkat is. Ezt követően állhat össze a teljes kép egy adott balesetről.

Németh László főtörzszászlós kiemelte, egyes feladatok megoldása nagy kihívást jelentett számukra, ugyanakkor tanulni és építkezni tudnak az ilyen és ehhez hasonló megmérettetések során. A versenyek után megosztják egymással tapasztalataikat, olykor még különböző praktikákat is ellesnek egymástól. Mint mondta: ahány megye, annyi szokás.

Németh Gábor rendőr zászlós is a szakmai fejlődés lehetőségét emelte ki a verseny kapcsán. A feladatok összetettségét hangsúlyozta és mint mondta, nagyfokú odafigyelést igényelnek.

A 18 megyei és a fővárosi csapat részvételével lezajlott versenyt végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kettőse nyerte.

A díjátadó ünnepségen Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője és Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese méltatta a versenyzők teljesítményét.

A pontszámok arról tanúskodtak, hogy valamennyi csapat alaposan felkészült és szép eredményeket ért el. Az összesítés alapján az elsőséget végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság csapata, Puklér András r. törzszászlós és Czövek Csaba r. főtörzsőrmester szerezték meg. A páros Kovács Miklós r. alezredes segítésével készült fel a feladatok megoldására.

A második helyen a Hajdú-Bihar megyét képviselő kettős, Pénzes István c. r. törzszászlós és Tisza Dénes r. főtörzsőrmester végzett, az ő felkészítőjük Bacsó Attila r. alezredes volt. A harmadik Baranya megye csapata, Wenhardt Ádám c. r. főtörzszászlós és Kanyar István c. r. törzszászlós lett, őket Balogh Roland László r. százados segítette. A negyedik helyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata végzett, ötödik helyezettek lettek a Heves megyei versenyzők, a hatodik helyezettnek járó díjat pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrök vehették át.

A legjobb elméleti feladatmegoldásért különdíjat kapott Puklér András r. törzszászlós (Győr-Moson-Sopron MRFK). A gyakorlati feladatokat Hajdú-Bihar megye kettőse oldotta meg a legjobban, az elsősegélynyújtási feladatban Csongrád-Csanád megye párosa, Bódi Pál r. törzszászlós és Kovács Norbert r. törzszászlós lett a legjobb, a kvízjátékban pedig Győr-Moson-Sopron megye csapata érte el a legtöbb pontot. A legjobb felkészítő különdíját Kovács Miklós r. alezredes (Győr-Moson-Sopron MRFK) kapta.

Fotóink:

rendőrségi verseny, rendőr, villogó
rendőrségi verseny, rendőr, villogó
rendőrségi verseny, rendőr, villogó
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
rendőrségi verseny, rendőr, villogó
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum

További fotók a rendőrség honlapján.

hirdetés