Romániában a fertőzési rátától függetlenül nyitva maradnak az iskolák

Fotó: MTI/Kiss Gábor (archív)

Romániában az adott település fertőzési rátájától függetlenül nyitva maradhatnak az iskolák, az oktatást csak azokban az osztályokban, illetve tanintézményekben kell az internetre költöztetni, amelyekben koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak – tudatta pénteken a román média az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) legfrissebb határozatát ismertetve.

A CNSU ajánlása alapján az iskolákban a diákokat és oktatókat rendszeresen tesztelnék, erre a célra nem invazív (nyálból vett mintát használó) antigén gyorsteszteket akarnak használni, amelyekhez Sorin Cimpeanu oktatási miniszter szerint nem szükséges megszerezni a szülők beleegyezését. A tárcavezető az iskolák nyitva tartásának járványügyi kockázatával kapcsolatos aggályokra azzal reagált: “nem a gyerekek felelősek a beoltatlan szülők, nagyszülők egészségéért, hanem éppen fordítva”.

hirdetés

Romániában a járvány negyedik hulláma során immár másodszor lazítják az iskolákra vonatkozó szabályozást, hogy ahol csak lehet, elkerüljék a távoktatás bevezetését. A múlt tanévben már egyezrelékes fertőzési ráta felett korlátozták az óralátogatást az iskolákban. Augusztusban a hatóságok úgy döntöttek, hogy a tanulók mindaddig bejárhatnak az iskolákba, amíg az adott településen el nem éri a hat ezreléket azoknak az aránya, akik a megelőző két hétben fertőződöttek meg koronavírussal.

Romániában eddig 6900 osztály kényszerült távoktatásra, többségük azért, mert megjelent a közösségben a fertőzés. A szaktárca honlapján elérhető adatok szerint a 8500-at közelíti a fertőzött tanulók és a 2700-at a fertőzött oktatók száma, több kisebb településen pedig azért zártak be az iskolák, mert a fertőzési ráta túllépte a hat ezreléket.

A héten azonban két nagyvárosban, Temesváron és Bukarestben is meghaladta ezt a küszöbértéket a fertőzési ráta, a szülők egy része pedig azt követelte, hogy ne ítéljék ismét “szobafogságra” azokat a diákokat, akiknek az osztályában nincs koronavírusos eset. A CNSU felhatalmazása alapján az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendeletet készül kibocsátani az iskolákra vonatkozó új járványügyi szabályozás részleteiről. A CNSU ugyanakkor a beoltatlanok kijárását és gyülekezését korlátozó általános intézkedéseket is javasolt a hatezrelékes fertőzési rátát meghaladó települések esetében: ezekről várhatóan pénteken hoz határozatot a bukaresti kormány.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában ismét tízezernél több új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában, és 169 koronavírusos beteg vesztette életét.

MTI