Gerlai idősek otthonában tartott előadás a rendőrség

Gerlai idősek otthona Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Gerlai idősek otthonában tartott előadást és adott hasznos tanácsokat vagyonvédelem és áldozatvédelem témakörében a rendőrség bűnmegelőzési szakembere – adta hírül a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Békés megyében a rendőrök folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak az idősebbekre. Ők sok esetben a koruknál, az élethelyzetüknél és az egészségi állapotuknál fogva védtelenebbek. Nehezebben, esetleg egyáltalán nem ismerik fel azokat a helyzeteket, amikor bűncselekmény áldozatává válhatnak, vagy ha azt fel is ismerik, nem tudnak megfelelő módon reagálni. Ezeket leggyakrabban a trükkös tolvajok és a csalók igyekeznek kihasználni. Ezért is látogatott el 2021. szeptember 30-án a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere egy gerlai idősek otthonába és adott hasznos tanácsokat az érdeklődőknek áldozatvédelem, valamint vagyonvédelem témakörében.

hirdetés

A rendőrkapitányság munkatársa megkérte őket, hogy váratlanul érkező idegeneket senki ne engedjen be házába, lakásába! Ugyanis a közüzemi szolgáltatók a mérőórák leolvasási időpontjait előre közlik, a leolvasók pedig visszatérítést készpénzben nem visznek házhoz. Az esetleges túlfizetéseket a cégek a későbbi számlákon írják jóvá. A lakásuk ajtaját, a házuk kapuját tartsák zárva akkor is, amikor otthon, vagy az udvaron, a kertben vannak! Ha utcára nyíló ablakon szellőztetnek, maradjanak abban a szobában, ahol kinyitották az ablakot, még rövid időre se hagyják őrizetlenül a helyiséget! A házaló árusokat se engedjék be, ne vegyék elő előttük az összes megtakarított pénzüket! Ha úgy látják, hogy kedvező ajánlatot kaptak, akkor az árust hívják vissza egy későbbi időpontra, amikor gyermekeik, unokáik, vagy a szomszédok is ott vannak! Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt!

Emellett a Békés megyei bűnmegelőzési szakemberek kérik a fiatalabb hozzátartozókat, hogy a nagyszülőknek, szülőknek, idősebb családtagoknak tanácsos időnként elmondani, hogy milyen esetekről hallottak, olvastak, hogy mi történhet, ha idegeneket beengednek, ismeretleneknek beszélnek anyagi helyzetükről, személyes dolgaikról. Fontos az is, hogy az idősek tudják, ha baleset történik velük, vagy bűncselekmény áldozatai lesznek, a 112-es segélyhívó számot bármikor, a nap 24 órájában díjmentesen hívhatják.