Megvolt Suhajda Szilárd és Klein Dávid élső csúcsmászás-próbálkozása

Suhajda, kevés az esély hogy Szilárd túléli Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda Szilárd és Klein Dávid a jó akklimatizációs kört követően lehetőséget látott arra, hogy elkezdje az első csúcstámadást, meghódítva a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsát.

Suhajda Szilárd hivatalos közösségi oldalán jelent meg az alábbi beszámoló: „Szeptember 29-én, hajnali 3 órakor jó hangulatban, kondiban és reményekkel telve indultunk el az alaptáborból közvetlenül a 6450 méteren található 2-es táborunkba, ahová egy hosszú, de eseménytelen felmenet után jó erőben érkeztünk meg a délutáni órákban.
Tervünk azt volt, hogy másnap – 30-án – felköltözünk a 3-as táborba, ahonnan az éjszaka indulunk tovább a csúcsra, amit – e terv szerint – 1-én reggel értünk volna el.”

hirdetés

Szeptember 30-án reggel azonban rossz híreket kaptak a 3-as táborban tartózkodó kötélrögzítő sherpa csapattól. A mély hó miatt nem tudták elérni a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsát. A rádióbeszélgetés egy pontján a kötélrögzítő csapat „bedobta a törölközőt” és úgy tűnt, mindenki levonul a hegyről. A következő fél órában egy maroknyi, nyugati mászókból álló csapat meggyőzte a fent lévőket, hogy érdemes még próbálkozni és megindult felfelé.

A két magyar hegymászó már úgy látja, ekkor hibás stratégiai döntést hoztak. Budapesttel egyeztetve úgy tűnt, a másodika meteorológiai szempontból pontosan olyan jó lesz, mint az elseje és erős volt a gyanú, hogy az elsejei kísérlet csak részsikert hoz majd, így egy nap várakozás mellett döntöttek.

“1-én reggel 7-kor indultunk el a 3-as táborba, amit a késő délutáni órákban értünk el. Közben örömmel hallottuk, hogy sokan – többek között a nagyváradi Varga Csaba is, akinek ezúton szeretnénk kifejezni gratulációnkat! – 1-én elérték a csúcsot. Az erőforrások összevonása a mély hó ellenére sikerrel járt. Úgy gondoltuk, ha a meteorológiának igaza lesz, akkor ez számunkra remek hír: ritka ajándék egy mászópárosnak, ha egy ekkora hegyen egyedül mozoghat a csúcsmászás napján.” – írja Suhajda Szilárd.

A meteorológia viszont sajnos tévedett: a délután-este során sok hó esett, ami ezen a hegyen egy páros számára gyakorlatilag lehetetlenné teszi a mozgást. Elsején este 8 órakor indultak el a hármas táborból, jó erőben és hangulatban. Már az első órákban kiderült, a friss hó rendkívül nehézzé teszi a mozgást. Váltakozva vezettek és egyenletesen, de fájdalmasan lassan haladtak előre az éjszakában. Mint leírták, a kötélrögzítő csapatnak többnapos előkészítő munka után húszórás folyamatos munkával sikerült elérnie a csúcsot.

Végül a „traverz” nevű szakasz első harmadában, reggel 6 órakor látták be, ezt a próbálkozást el kell engedni. A kérdéses szakasz – egy ferde hegyoldal – friss hóval borítva erősen lavinaveszélyesnek tűnt. És az eddig megtett út alapján a csúcsot reális időben nem tudták volna elérni. Rövid tanácskozást követően szakadó hóesésben a visszafordulás mellett döntöttek.

“A hármas tábort reggel 9 körül értük. Rövid pihenő után tovább ereszkedtünk a kettes felé, ahol megint pihegtünk kicsit. Az alaptábort végül – folyamatos ereszkedés után – 19:30 körül értük el. Mivel a fagyhatár továbbra is 5200 méter körül van, végül a sziklás részeken újból jól eláztunk. Összefoglalva: a mostani körrel rendkívül jó akklimatizációra tettünk szert, a hegyen pedig – úgy tűnik – csapadékmentes időszak következik, ami, a továbbra is kitartó mászók számára jó lehetőséget kínál egy újabb csúcskísérletre.” – adták hírül az Eseményhorizont mászói október 3-án.

Közben Dávid második (ezúttal kínzó fogfájása miatt megkezdett) antibiotikumos kúrájának is a végére ér. A végső csúcskísérletre várhatóan 7-e és 10-e között kerül majd sor. Bár Szilárdnak és Dávidnak ezúttal nem sikerült elérni a csúcsot, Varga Csaba felé kifejezték gratulációjukat. Hiszen október elsején végrehajtott csúcsmászásával a ma élő magyar mászók közül neki van a legtöbb (öt) palack nélkül elért nyolcezrese.