Rusvai Miklós: októberben várhatóan gyorsul a járvány

fertőzöttek, járvány, Ukrajnában, fertőzöttek, koronavírus, lélegeztetőgép Fotó: MTI/Vasvári Tamás
hirdetés

Októberben várhatóan gyorsul a járvány és az influenza vírus is megjelenhet – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Futó Szöveg

A hűvösebb, nedvesebb időben egyre gyakoribbak a náthás tünetek, óvodai, iskolai fertőzések. És pusztán a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi nátha vírus valamelyike, vagy légúti allergia, vagy koronavírus, vagy éppen az influenza okozza a fertőzést – mondta a szakember. Rusvai Miklós arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenza járvány – csak 10 alatti hivatalosan megerősített eset volt. A fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

hirdetés

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg. De a súlyos, halálos megbetegedést igen. Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt. De ezek között nincs olyan amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina – írja az MTI.

hirdetés