Bírságot ért, hogy nem adott nyugtát a fogorvos

fogorvosi, fogorvos, fogász, fogászat, támogatás, fogászati Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés megyei munkatársai egy jó hírű, több megyében is praktizáló doktort ellenőriztek. A fogorvos nem adott nyugtát az elvégzett kezelésekről. Ezért mintegy kétszázezer forint mulasztási bírságot kapott, ráadásul a kata alanyiságát is elvesztette egy időre.

A revizorok páciensként jelentkeztek be a fogorvos magánrendelésre. A doktor már kezelés közben jelezte, hogy mennyibe fog kerülni az állapotfelmérő röntgen és a fogkőeltávolítás. Az ellenőr a kezelés után kifizette a több mint tízezer forint végösszeget, azonban nyugtát nem kapott. Ezután a revizorok felfedték magukat és közölték a katás egyéni vállalkozóként tevékenykedő orvossal a mulasztása tényét és annak súlyát.

hirdetés

A nyugtaadás elmulasztása az adóelkerülés egyik leggyakoribb módja, ezért a kiszabható bírság összege lényegesen meghaladja az általános tételt, akár egymillió forint is lehet. A katás adózóknak nemcsak a bírsággal kell számolniuk, hanem az egyszerű és kedvező adózású kata elvesztésével is, amely a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra ismételten nem választható. A mulasztási bírság és a kata alanyiság elvesztése mellett az orvos további utólagos adóellenőrzésre is számíthat – tájékoztatott Molnár-Bárdos Diána, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtófelelőse.