Újabb veszélyes csaló garázdálkodott a tűzifapiacon

Facebook, Nébih, tűzifa, tűzifát, állampolgári, tüzelőanyag, tűzifacsalók Fotó: Nébih (archív)

Ismét állampolgári bejelentés alapján szűrte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt a hamis tűzifaárust, aki a tűzifa árát előre elkérte, majd nyomtalanul igyekezett eltűnni. A hatóság és a lakosság eredményes együttműködésének köszönhetően ez a csaló már biztosan lebukott. Adatait az újabb visszaélések elkerülése és a vásárlók biztonsága érdekében közzéteszik.

A Nébih lakossági bejelentés alapján értesült egy Facebook-on hirdető személy, Csaba Fischer tűzifaárusítási tevékenységéről. A „kereskedő” főleg Kecskemét és Debrecen körzetében hirdette tevékenységét, de egyes hirdetései országos kiszállítási lehetőséget is tartalmaztak. A hirdetésekben szokás szerint jó minőségű, száraz, tavalyi kitermelésű tűzifát ajánlottak, a piaci árnál olcsóbban.

hirdetés

A Nébih erdészeti felügyelője a lakossági jelzés alapján haladéktalanul telefonos próbavásárlást kezdeményezett. A megadott telefonszámon egy Kiss Rékaként bemutatkozó női hang a „főnöke” nevében vette fel a rendelést, aki kizárólag előre utalás esetén ígért 1-2 napon belüli kiszállítást. A hölgy hangsúlyozta, hogy nagy mennyiségeket forgalmaznak, ezért 8-10 köbméteres, lakossági megrendelés esetén mindig a teljes összeg előre utalását kérik, aminek a megérkezését azonnal visszaigazolják, ezt követően rövidesen indítják a szállítmányt.

A rendelés véglegesítését követően meg is érkezett a számlaszám sms-ben, amire utalni kellett volna a vételárat. Ezt követően azonban többé nem lehetett elérni a hirdetőt. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a +36-30/111-9385 telefonszámon, a 11773315-02161747 számlaszám megadásával csalók hirdetnek akciós tűzifát, ezt a szolgáltatást semmiképpen ne vegyék igénybe!

Tájékoztatnak továbbá, hogy a Nébih a próbavásárlások során birtokába jutott adatok és információk alapján a szükséges intézkedéseket megteszi. Egyúttal köszönetüket fejezik ki a bejelentők felé, hogy elősegítették más vásárlók megkárosításának megelőzését!

Kérik, hogy soha senki ne utaljon előre, amíg a kereskedő elérhetőségéről, megbízhatóságáról minden kétséget kizáróan meg nem győződött! A jogszerűtlen hirdetésekről a Nébih honlapján tájékozódhatnak – emelte ki a hivatal.