Biharugrán is számolták a madarakat, Magyarország az élbolyban végzett

partifecskék, Madármegfigyelő Illusztráció: Pixabay

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába, melyet immár 28 éve rendeznek meg. Október 2-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportjával közösen szerveztek madárszámlálással és madárgyűrűzéssel egybekötött túrát a Kis-Sárréten.

hirdetés

A találkozó ezúttal is a Bihari Madávártán volt. A szép őszi időben az óvodástól a nyugdíjasokig, összesen 36 vendég látogatott ki. A résztvevők többsége Békés megyéből érkezett. A program keretét a madárgyűrűzés adta, melynek során hét faj 42 egyedét sikerült befogni. A leggyakoribb madár a kék cinege volt, de fogtak vörösbegyet, barátposzátát és hálóba került néhány nádi énekes is, mint például a foltos és a cserregő nádiposzáta.

A gyűrűzést követően gépkocsikkal átmentek a Begécsi-halastavakra, ahol egy 8 km-es gyalogtúra keretében ismerkedtek a résztvevők a térség madárvilágával. Az egyik lecsapolt tóegységen nagyszámú partimadár táplálkozott, láttak többek között bíbiceket, nagy pólingokat, gulipánokat és havasi partfutókat is. Közelről figyelhették meg azt, hogy a madarak csőre mennyire specializálódott a különböző táplálékok felvételére. Ennek bemutatására különösen alkalmas volt a nagy póling lefelé hajló és a gulipán felfelé ívelő csőre.

A vadrécék közül tőkés récéből láttak a legtöbbet, a nyári ludak között pedig már egy kisebb nagy lilik csapat is felbukkant, ők már az őszi madárvonulás egy újabb felvonásának kezdetét jelezték. Igen látványos volt, amikor egy kerecsensólyom a közelben próbált zsákmányul ejteni egy bíbicet, de az akció ezúttal sikertelenül zárult. A túra után néhányan még visszatértek a programot lezáró madárgyűrűzésre a Bihari Madárvártára.

Az Európai Madármegfigyelő Napokon hagyományosan mintegy 30 ország vesz részt. A játékos versenyben Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is jól szerepelt. A rendezvény-helyszínek számában a második helyet értük el (195 helyszín), a résztvevők számában hazánk az első helyen végzett (5415 fő). Míg a megfigyelt madarak számában a szintén előkelő ötödik helyet értük el (364691 példány). Magyarországon a leggyakoribb megfigyelt madár a seregély volt – számolt be a nemzeti park.

hirdetés