Márki-Zay Péter: én vagyok az igazán veszélyes jelölt Orbán Viktor ellen

Márki-Zay Péter előválasztás Márki-Zay Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

A békéscsabai piacon tartott utcafórumot Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke. A fórumot követően stúdiónkba invitáltuk, a meghívást pedig készségesen elfogadta.

hirdetés

Márki-Zay Pétert többek között az előválasztás első fordulójáról, a második forduló lehetséges kimeneteléről és Békéscsabán tett látogatásáról is kérdeztük. Beszélt Karácsony Gergely visszalépéséről, Dobrev Klárával való kapcsolatáról és elmondta azt is, egyedül ő lehet képes Orbán Viktor legyőzésére 2022-ben.

hirdetés

„Sokan meglepődve látták, hogy itt vagyok Békéscsabán. Nem először vagyok itt, az eddigi kampány során, az elmúlt fél évben legalább kétszer megfordultam erre. Örvendetes, hogy mennyivel többen megismertek és szurkolnak nekem. Nyilván ez nem csak az elmúlt fél éves munkának köszönhető, hanem annak a helyzetnek is, hogy az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjének a száma kettőre szűkült” – fogalmazott Hódmezővásárhely polgármestere, utalva ezzel ara, hogy Karácsony Gergely visszalépésével már csak Dobrev Klárára, vagy Márki-Zay Péterre voksolhatunk az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Márki-Zay Péter előválasztás Békéscsaba
Márki-Zay Péter – Utcafórum Békéscsabán / Fotó: Körös Hírcentrum

„Nagyon meghatódva és nagy tisztelettel fogadtam el tegnap Karácsony Gergely visszalépését az én javamra. Az ő támogatása perdöntő kell legyen akkor, amikor eldöntjük, hogy Magyarország közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választásokra – Orbán Viktor kihívójaként – ki legyen.

Ki vagyok én?

„Felmerülhet a kérdés, hogy ki vagyok én? Hogy kerültem ide? Eddig azt gondolták az emberek, hogy a nagy ellenzéki pártok csinálják a politikát és hogy egy párt nélküli független civilnek semmi esélye nincs. Ehhez képest sokak meglepetésére, Magyarország egyetlen reményévé léptem elő. Mindezt egy pártfüggetlen civil, kizárólag adományokból és önkéntes emberek támogatásával el tudta érni – ez egy csoda” -fogalmazott.

Hozzátette, hogy Hódmezővásárhelyen már kétszer megtapasztalták ezt a csodát. A megfélemlítés és a korrupció ellen civilként harcolva győzött 2018-ban és felszabadult a település. Ezt követően egy másfél éves küzdelmes időszak után kétharmados többségre váltották az addigi fideszes kétharmadot a közgyűlésben. Mindezt úgy, hogy olyan emberek álltak mellé képviselőjelöltként, akik látványosan szakítottak az addigi világgal és nem kivenni akartak a közösből, hanem hozzátenni.”

Karácsony Gergely meggyőződésével egyetértve: ha a magyar közéletet, közel 20 éve megmérgező Orbán-Gyurcsány ellentétet a magunk mögött tudjuk hagyni, akkor lesz egy tisztességes, új, európai demokratikus jogállam Magyarországon.

„Ha az előválasztást sikerül megnyerni, akkor tudom, hogy milyen nehéz sors vár rám. Orbán Viktor legfőbb kihívójaként valóban nekem van a legnagyobb esélyem leváltani a Fidesz rendszerét és Magyarországot az Európai Unióban tartva egy európai demokratikus jogállammá tenni.”

Én vagyok az igazán veszélyes jelölt Orbán Viktor ellen

„A Fidesz nagyon gyorsan kiszámolta a kampány elején, hogy neki a legjobb jelölt Dobrev Klára, akit különösebben már nem kell hozzákötni Gyurcsány Ferenchez. Ahogy Puzsér fogalmazott: őt már az anyakönyvvezető összekötötte Gyurcsány Ferenccel. Számára (Orbán Viktor számára -a szerk.) a lottó ötös Dobrev Klára jelöltsége.”

„Ezt a legfrissebb, Karácsony Gergelynél látott kutatási eredmények is megerősítik, ahol az látszik, hogy Orbán Viktorral szemben Dobrev Klára nem tudna győzni, nekem viszont 7% esélyem van a mostani fölmérések szerint is (azaz 7%-al több szavazatot kapna, mint Orbán Viktor – a szerk.).

„Az igazán veszélyes jelölt Orbán Viktor ellen, én vagyok. A Fidesz eddig azzal számolt, hogy az előválasztás győztese Karácsony Gergely lesz és ezért egy sok száz millió forintos kampányt folytatott Karácsony Gergely ellen. Egyesek szerint Karácsony Gergelynek a kampányát a Fidesz siklatta ki. Hirtelen ki kell dobják a teljes kampányt.”

Márki-Zay Péter előválasztás Békéscsaba
Márki-Zay Péter – Utcafórum Békéscsabán / Fotó: Körös Hírcentrum

„Itt Békéscsabán a piacon a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony fotón Karácsony Gergelyt már átragasztották egy x-el. Megkérdeztem tőlük: mi lesz ha egy hét múlva Gyurcsányt is át kell x-eljék? A Fidesz számára legkellemetlenebb jelölttel kell versenyre kelniük, ha engem támogatnak.”

A DK-s szavazóknak is rám kell szavazniuk

„Én azt látom, hogy most még a DK-s szavazóknak is meg kell érteniük, hogy az ő érdekük is az, hogy ne Dobrev Klára legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.”

Minden bizonyíték amellett szól, hogy Orbán Viktort én tudom leváltani. Ha ők nem ellenzékiek akarnak maradni 2022 áprilisától, hanem végre kormányt és rendszert akarunk váltani, akkor nekik is engem kell most támogatni. Erről kell őket meggyőzni.

„Dobrev Klára képtelen arra, hogy az eddig Fideszre szavazókat, vagy a bizonytalanokat megszólítsa. Részben a férje, részben a 2010 előtti kormányzás katasztrofális eredményei miatt, az emberek jó része – egy sokmilliárdos Fidesz kampány után – arra van trenírozva, hogy ha Gyurcsány nevét, vagy rokonait meglátják, akkor az ellenkező irányba kezdenek futni.”

Nekünk nagyon fontos az, hogy ezt a Gyurcsány ellenes kampányt és a 2010 előtti rossz kormányzás emlékeit figyelembe véve most ne Dobrev Klára legyen a közös miniszterelnök-jelölt, mert akkor Orbán Viktor lesz a miniszterelnök.

Márki-Zay Péter a fiatalabbakat arra kérte, beszéljenek az eddig DK-s szavazó szüleikkel, nagyszüleikkel és győzzék meg őket, hogy most ez az ország érdeke. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a második fordulóban is sokan elmenjenek szavazni. Számításaik szerint legalább 500 ezer ember részvételére van szükség ahhoz, hogy Orbán Viktornak esélyes kihívót állíthassanak.

Márki-Zay Péter előválasztás Békéscsaba
Márki-Zay Péter – Utcafórum Békéscsabán / Fotó: Körös Hírcentrum

Márki-Zay kiemelte: a DK-s szavazóknak is érezniük kell, hogy semmi esetre sem ellenségként tekintenek rájuk, hanem ellenfélként. Dobrev Klárával való együttműködése azonos célokat szolgál. A kettejük versengése is azonos célt szolgál: Orbán Viktor leváltását. A Fidesz szavazókhoz szólva elmondta: reméli, hogy közülük is sokan fel fognak ébredni.

„Rá fognak jönni, hogy akkor lesz rendben az ország, ha a magyar politikában is váltógazdaság van. Nem bebetonozunk a hatalomba egyetlen egy pártot, egyetlen egy embert. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz. A hatalom korrumpál, ezért találták ki a demokráciát.”

Ahogy egy Békés megyei fideszes ismerősöm mondta, ő feltétlen híve Orbán Viktornak, de most jót tenne neki néhány év pihenés.

Hálás vagyok a támogatásért

„Nem lesz pénzünk most sem arra, hogy a nagy pártokkal felvegyük a versenyt. Egyelőre a Momentum, Karácsony Gergely és Botka László álltak be a kampányunkba. Nagy szeretettel várom az eddig Karácsony Gergelyt támogató MSZP, LMP és a Párbeszéd támogatását is. A Jobbik esetében hálás vagyok azért a támogatásért, amit a Jobbik egyes képviselőitől kapok. Sajnos a pártvezetést nyilván egy megállapodás köti a DK-hoz, ezért a képviselők és a szavazók most egyelőre Jakab Péter iránymutatása nélkül kell döntsenek. Jakab Péter rájuk bízta ezt a döntést.

Én biztos vagyok benne, hogy az ő szavazóik pontosan tudják, hogy az ő érdekük az, hogy egy valódi rendszerváltás legyen, hogy magunk mögött hagyjuk az elmúlt 30 évet.

Márki-Zay Péter kitért arra is, hogy jó kapcsolatot ápol a Jobbikos Stummer Jánossal és Szabó Ervinnel is. Aktívan támogatták egymás kampányát és bízik abban, hogy a második fordulóban is a segítségére lesznek. Továbbá a Momentumos jelöltként Gyulán induló (végül alul maradó) Mikóné Hirth Beáta is jelezte felé, hogy segíti a kampányát a második fordulóban.

Egymillió forintos jutalom azoknak, akik fideszes csalást bizonyítanak

A választási csalás leleplezésére jutalmat ajánlanak fel. Márki-Zay Péter elmondta: nem kétséges, hogy a Fidesznek érdeke lesz az előválasztás második körét is meghekkelni. Akár a szavazók buszoztatását is el tudja képzelni, hogy a számára jobb jelöltre szavazzanak. Akik választási csalást tárnak fel, jutalmat ajánlanak fel.

„Összesen egymillió forint jutalmat ajánlok fel azoknak, akik akár a mobiltelefonjuk felvételével tudják bizonyítani, hogy fideszes választási csalás áll a szavazat vásárlás, vagy éppen buszoztatás hátterében.”

A fiatalok rájöttek arra, hogy a politika róluk szól

Hódmezővásárhely polgármestere rendkívüli fejleménynek nevezte a fiatalok aktivitását az előválasztás alatt. Mint fogalmazott, a fiatalok rájöttek arra, hogy a politika róluk szól. A fórumokra túlnyomó részt nyugdíjasok mennek el, ugyanakkor az interneten sok fiatalt elér.

„A fiatalok felébredése az influenszereknek köszönhető az én esetemben. 350 ezren nézték meg a Partizánban azt a beszélgetést, amit Gulyás Mártonnal folytattunk, még áprilisban. Puzsér Róbert is a saját csatornáin “megreklámozta” ezt a beszélgetést és hihetetlen mennyiségű pozitív komment van a videó alatt. A fiatalok elkezdtek érdeklődni, megjelenni a rendezvényeken, szelfiket készítenek velem.”

Márki-Zay Péter előválasztás Békéscsaba
Márki-Zay Péter – Utcafórum Békéscsabán / Fotó: Körös Hírcentrum

„A múlt vasárnapi budapesti nagygyűlésünkön egy hatezer fős tömeg jelent meg. A tömegnek legalább a fele, vagy a harmada kimondottan a fiatal korosztályból állt. Ezt nem csak meghatódva figyelem, hanem rendkívül fontos fejleménynek tartom.”

A fiatalok nagy hatással vannak a szüleikre, azokra az idős emberekre, akik esetleg nem a Partizán műsorából tájékozódnak. Most óriási lehetőségünk van arra, hogy ezek a fiatalok felnyissák az idősebb generáció szemét.

„Az idősebb generációnak azzal a felelősséggel kell most döntenie az előválasztáson és majd jövőre az áprilisi választáson, hogy valójában nem a saját sorsukról döntenek, hanem a gyermekeik és unokáik sorsáról.”

A Márki-Zay Péterrel készült interjúnk alább meghallgatható.

hirdetés