Halálos közúti balesetet okozott, vádat emeltek ellene

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay.com

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 28 éves büntetlen előéletű békéscsabai illetőségű férfi ellen, aki egy kisteherautóval ütött el egy idős férfit.

A terhelt 2020. október 31-én a hajnali órákban egy kisteherautót vezetve közlekedett Medgyesegyháza lakott területén, a Gárdonyi utcában a Báthori utca felől a Baross utca irányába kb. 48 km/h sebességgel. Haladása közben a Gárdonyi és az Áchim utcák kereszteződésében, az egyenes vonalvezetésű útszakaszon figyelmetlensége miatt csak késedelmesen észlelte a Gárdonyi utca úttestjén, a számára balról, az Áchim utca felől gyalogosan közlekedő 75 éves férfit és elütötte.

hirdetés

A sértett az adott látási és időjárási viszonyok között a terhelt haladási irányából 108 méter távolságból látható volt; amikor a sértett az úttest terelővonalához ért, akkor a terhelt a tehergépkocsival az ütközési helytől kb. 51 méter távolságban volt. A terhelt által alkalmazott 48-50 km/h sebességhez intenzív fékezés esetén 38,7 –44,4 méter féktávolság tartozik, így abban az esetben, ha a terhelt időben észleli a sértettet, a baleset elkerülhető lett volna. A baleset következtében az idős férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően, aznap elhalálozott.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze a nyomozás során felmerült, közel 465.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Havrán Ákos mb. főügyészhelyettes.