Erős hidegfront hoz hűvös nappalokat, fagyos éjszakákat hétvégére

borús, hideg idő, fagypont, lehűlés, hűl, fagyosan, hidegrekord, hidegfront, talajmenti, szombat, hidegfront Fotó: Pixabay

Az átmeneti felmelegedés után érkezik a hidegfront, lehűlés a hétvégére. Vasárnap hajnalban -5 fokos fagy is lehet.

A hét közepére érkező felmelegedés után hétvégére visszatér a hűvös őszi idő, melyet egy erős hidegfront hoz majd magával. Szerdán ennek hidegfrontnak az előoldalán erősödik meg a délnyugati szél, ami csütörtökön többfelé viharossá fokozódik. Csütörtök délután a front csapadékrendszere már megérkezik az északi, északnyugati tájakra, de napközben még sokfelé elérjük, sőt pár fokkal meg is haladjuk a 20 fokot.

A fronttal érkező eső zöme péntekre virradó éjszaka vonul át felettünk, napközben még délen, délnyugaton lesz szükség az esernyőkre. Nagyobb, 15-20 millimétert elérő csapadékmennyiség péntek éjfélig a délnyugati tájakon hullhat. Az északnyugatira átváltó, több helyen megélénkülő széllel már hűvösebb levegő áramlik be: a szerdai maximumokhoz képest kb. 6-10 fokkal lesz hidegebb az idő. A napot is kevesebbet láthatjuk, az északi tájakon lehetnek hosszabb napos időszakok.

A hétvége időjárása

Nemzeti ünnepünkre visszatér a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. Hűvös lesz a levegő, 10-16 fokig emelkedik a hőmérséklet, ráadásul az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért északnyugati szél is rontani fogja hőérzetünket. Vasárnap is napos időre készülhetünk és a maximum hőmérséklet is a szombatihoz hasonló tartományban fog mozogni. Az keletire, északkeletire forduló szél azonban veszít erejéből, csak néhol lehetnek élénk lökések.

A hűvös nappalokat hideg, több helyen fagyos éjszakák előzik majd meg. Vasárnap hajnalban a fagyzugos helyeken -5 fokig is lehűlhet a levegő. Emellett pára-, ködfoltokra is számítani kell – írja az Időkép.