Egyedülálló képző központ épül Békéscsabán

Andreas Stöckle, Airbus Andreas Stöckle az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója / Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja, Uhljár Erik irányítása mellett épül Békéscsabán a Légi- és Gépipari Képző Központ. A BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium telephelye korszerű gépekkel felszerelt és a legmodernebb technológiát alkalmazó oktatási létesítmény lesz.

A Trefortban tartott nyílt napon elhangzott: a diákok a lehető legkorszerűbb körülmények között, a legjobb eszközökön tanulhatnak majd. A központ vezetője Balogh Csaba elmondta, nem csak oktatási eszközök lesznek a képző központban, hanem termelő gépeket is. Azok a gépek, eszközök, amiket használni fognak a diákok, ugyanazokat használják a gyárakban is. Az oktatás és az ipari felhasználás területén is a legmodernebb berendezések állnak majd rendelkezésre.

hirdetés

A létesítmény több részből áll majd, kialakításra kerül egy felületkezelő műhely és egy galvanizáló sor is. A termelőgépek és a forgácsoló gépek használata mellett, a diákok megtanulhatják a gépek programozását, az előállított termékek tulajdonságainak vizsgálati módjait, emellett a gépek karbantartásának folyamatait is elsajátíthatják.

„A képző központ egy olyan kapocs lesz az oktatás és az ipar között, ami egyedülálló Magyarországon” – mondta Balogh Csaba.

A nyílt napon jelen volt Andreas Stöckle az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is, aki elmondta: a Gyulán épülő helikopteralkatrész-gyár legkésőbb jövő év júliusában kezdi meg a termelést. Jelenleg világszerte nyolc országban van telephelyük, a kilencedik lesz a magyarországi, Gyulán. Ismertette a cég által gyártott helikopter típusokat és elmondta azt is, hogy 2020-ban a piac 48 százaléka volt az övék.

hegesztés, nyílt nap, trefort, munka, munkás
Fotó: Körös Hírcentrum
nyílt nap, trefort
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum