Több szinten adhat lendületet a helyi nyomdaiparnak az új képzőközpont Békéscsabán

Nyomdaipari Fotó: Körös Hírcentrum

Hivatalosan is átadták a Modern Városok Program keretében létrehozott Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot. Mint a rendezvényen elhangzott, a korábbi elavult épület és berendezés helyett az aktuálisan elérhető legmodernebb technológiát szerették volna a diákok számára elérhetővé tenni – ez meg is valósult.

hirdetés

A munkálatok 2019-ben indultak el, a napokban pedig a központ hivatalos átadására is sor került. Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója kiemelte, a szakképzésben dolgozók folyamatosan figyelik a munkaerőpiaci igényeket, azokra igyekeznek adekvát válaszokat adni. A nyomdaipar fejlődésének lekövetéséhez elengedhetetlen volt ez a fejlesztés, az ország és talán Európa legmodernebb központjának létrejötte. Ráadásul ez az infrastruktúra most párosul a legmagasabb szintű oktatással a lendületes, hozzáértő kollégáknak köszönhetően.

hirdetés

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, három pillérre épül a komplett fejlesztés. Egyrészt a humán oldalon megerősítették az oktatókat. Közel harminc százalékos bérfejlesztés történt, egy minősítési rendszerrel összekötve – értékelve az oktatókat, az elvégzett munkát. De a humán oldalhoz tartozik a tanulólétszám biztosítása is, ehhez bevezették az általános ösztöndíjat.

Majd rendszerszintű változásokat, fejlesztést is bevezettek: elindult a technikus képzés, magasabb szintre emelve, magasabb színvonalat adva a szakképzésnek. Így remélhetőleg annak társadalmi megítélése is javul majd idővel. Harmadik elemként a korszerű képzéshez elengedhetetlen környezet, infrastruktúra megteremtése állt. Erre pedig tökéletes példa az új képzőközpont.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elárulta, a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont megvalósulása évek óta prioritása volt a békéscsabai önkormányzatnak. A Modern Városok Programban eddig országosan mintegy 270 projektre körülbelül 4000 milliárd forint forrás jut – a projektek folyamatosan zajlanak. Békéscsaba fejlesztései sokszínűek, és mindegyik nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy 21. századi megyeszékhelyen élhessünk.

hirdetés