Megkezdődött a békéscsabai Körös Hotel bontása

Körös Hotel bontás Fotó: Körös Hírcentrum

Megérkezett az első munkagép, megkezdődött az immár 26 éve tetszhalott állapotban lévő békéscsabai Körös Hotel bontása.

hirdetés

Az 1970-es évek elején épült komplexum 25 éven át üzemelt, vendégül látva az országból és a határon túlról érkező vendégeket. A rendszerváltást követően elhanyagolták, megszűnt hotelként üzemelni, sorsa kétségessé vált. Megmentésére több terv is született. Az épületet 2014-ben egy Holland befektetőcsoport vásárolta meg. Az elképzelés szerint a Munkácsy városrészhez méltó szálloda és konferencia központ került volna kialakításra, minderről látványtervek is születtek.

hirdetés

Az évek teltek-múltak, az épület állapota pedig egyre csak romlott. Időközben egyre világosabbá vált, a tervekből nem lesz semmi. Mint kiderült, ennek több oka is van, így például a szintek közötti belmagasság épületgépészeti szempontból nem elégséges.

Körös Hotel bontás
Fotó: Körös Hírcentrum

2020 júliusában Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jelentette be: az épület bontásra kerül. A képviselő akkor így fogalmazott a Körös Hotel mellett tartott sajtótájékoztatón: „az év elején személyesen kerestem meg a miniszterelnök urat és azt kértem, segítsen minket abban a kormányzat, hogy ezzel az épülettel történjen valami.” Végül a kérés meghallgattatott. A kormány visszavásárolta a komplexumot és döntés született végső sorsáról.

A bontás végül a mai nappal elkezdődött, körülbelül két hónapig fog tartani. A munkálatok nappali időben történnek majd, a keletkező port vízpermettel kötik meg, így az nem lepi el a belváros ezen részét. A felszabaduló közel kétezer négyzetméteren parkosított, zöld övezet kerülhet kialakításra, minderről az önkormányzat dönt majd.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés