Kétszázmillió áfát csalt el egy zöldségekkel kereskedő bűnözői csoport

Lefoglalt pénz, áfacsalás zöldségekkel A lefoglalt pénz / Fotó: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfacsalt petrezselyemmel és fokhagymával kereskedő bűnözői kört számolt fel. A több mint ezer fiktív számla kiállítását egy könyvelő koordinálta, akit a pénzügyi nyomozók őrizetbe vettek – írja közleményében a NAV.

hirdetés

A gyanúsítottak Lengyelországból és belföldről vásároltak petrezselymet, valamint fokhagymát. A zöldségeket strómanok nevén lévő bukó cégeken futtatták át, majd különböző vállalkozások nevében hozták forgalomba. Az áfacsalt termékek a Szegedi Nagybani piacon is felbukkantak. A nyolcszázmillió forint értékű fiktív számlákat egy dél-alföldi garázsban állították ki, majd felvitték a NAV Online Számla rendszerébe. A valótlan iratokkal összesen mintegy kétszázmillió forint áfát csaltak el.

hirdetés

Az akció napján a pénzügyi nyomozóknak sikerült lefoglalniuk egy éppen elpasszolt fokhagymaszállítmány teljes értékét, az egyik bukó cég számlájáról több millió forintot, és a könyvelő széfjében lévő milliókat is. A napi körforgásból kiemelt mintegy húszmillió forinttal a nyomozók a bűnszövetséget megbénították.

Fotó: NAV

A NAV pénzügyi nyomozói, járőrei és informatikusai 15 helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat. A könyvelőt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. Az ügyben eddig nyolc gyanúsított van, de a nyomozás még folytatódik.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés