Közel kétmillió forintot csalt ki ügyfeleitől egy békéscsabai férfi

Lopás, Kutyatámadás, szarvasi, Orosházán, elütötték, közlekedési, ötmillió forintot, Dobozon, rablás, halálos munkahelyi baleset, Eleken, Kétegyházán, Szabálysértés, orosházi, Békés, Gyulán, Tótkomlóson. keresztanyját, Gyomaendrődön, rongált, gyermekét, Baleset, Békéscsabán, Vésztőn, Kábítószer, Szarvason, Gyomaendrődön, karkötőt, őrizetbe, ittas, Gádoroson, Békésen, sarkadon, kék, rendőr, rendőrségi, villogó Illusztráció: Pixabay

A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli nagyobb értékre, és 1 rendbeli kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 38 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki napelemrendszerek telepítése kapcsán károsított meg két békéscsabai és egy eleki sértettet.

A villanyszerelő szakképzettséggel rendelkező, napelemrendszerek telepítésével foglalkozó férfi 2020. április 17-én, előre egyeztetett időpontban megjelent egy Békéscsaba, Révai utcai ingatlannál, felmérte az elvégzendő munkát és szóban megállapodott a tulajdonossal, hogy a lakóházra feltelepít egy 5 kW teljesítményű napelemrendszert. A terhelt anyagköltségre1 M Ft-ot, míg munkadíjra és egyéb költségekre 450.000.-Ft-ot kért a sértettől azzal, hogy az anyagköltséget a munkálatok megkezdése előtt, a munkadíjat pedig a munka befejezését követően kell a sértettnek megfizetnie. A sértett át is utalta a pénzt a terhelt részére, aki jelezte, hogy megkapta, és azt továbbutalta a nagykereskedés részére, illetőleg azt ígérte, hogy 2020. április végéig a napelemrendszert beszerzi, illetve felszereli.

A terhelt az ígéretét nem teljesítette, a napelemrendszert nem szerezte be, a sértettet pedig különböző okokra – egészségügyi problémákra, beszerzési nehézségekre, más garanciális munkáira – hivatkozva 2020. május végéig folyamatosan hitegette, a felelősségre vonás elodázása érdekében mindig újabb időpontokat jelölt meg előadva, miszerint bizonylattal rendelkezik a szükséges anyagok megrendeléséről.

Végül a sértett írásban felmondta a megállapodást és visszakövetelte a pénzét, de annak a terhelt nem tett eleget, azóta sem számolt el a sértett felé. A férfi ugyanilyen módon 1.023.500.-Ft kárt okozott egy békéscsabai házaspárnak és 300.000.-Ft kárt egy eleki sértettnek.

A Békéscsabai Járási Ügyészség 2021 szeptemberében más ügyben, de hasonló jellegű jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a férfival szemben. Újabb vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a két ügyet egyesítse, a férfit halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kötelezze a sértetteknek okozott kár megtérítésére.


Kövessen minket Facebookon!