A kormány 480 forintos áron rögzíti a benzin és a gázolaj literenkénti árát

Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány legutóbbi ülésén elfogadott döntéseket.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány tanulmányozta az Európai uniós benzinárakat. Megállapították, hogy Horvátország egyedül, amely a benzinár féken tartására 550 forintos felső árat rögzített. Az EU-n belül Magyarországon jelenleg is a hatodik-hetedik legolcsóbb szinten van az üzemanyagok ára „ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy a benzin és a gázolaj ára a gazdaság működésére és általánosságban az árakra is kihatással van. Ezért a kormány úgy döntött, hogy november 15-től a benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzíti” – fogalmazott a miniszter.

hirdetés

„Ez azt jelenti, hogy 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és a gázolaj ára, de drágább nem” – tette hozzá. Mint mondta, a kormány abban bízik, hogy ez a gazdaság számára segítség lehet és részben az infláció mérsékléséhez is hozzá tud járulni. Gulyás Gergely újságírói kérdésre egyértelműsítette: a hazai kutak mindegyikére vonatkozik a 480 forintos plafon, így például az autópályák melletti benzinkutakra is.

Arra a kérdésre, hogy mire számíthatnak azok az üzemeltetők, akik a kormány döntése ellenére nem tartják be az említett intézkedést, és a rögzített ár felett árusítják az üzemanyagot, a miniszter azt mondta: bezáratásra számíthatnak.