A kerékpárosok szabályos közlekedésére hívják fel a figyelmet Békéscsabán

A kerékpárosok szabályos közlekedésére hívja fel a figyelmet Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

A figyelemfelhívás célja, tudatosítani a kerékpárosokban a helyes közlekedési magatartást. Elérni azt, hogy ahol csak gyalogos-átkelőhely van, ott tilos kerékpározni, a számukra kialakított kerékpárutakat használják, ne a gyalogosoknak kiépített járdán kerékpározzanak.

hirdetés

„Békéscsabán nagyon sokan kerékpároznak és örvendetes az, hogy egyre több kerékpárút épül” – fogalmazott Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, aki hozzátetet: sajnos azt tapasztalják, hogy sokan szabálytalankodnak. „Sok olyan kerékpáros van itt Békéscsabán, aki betartja a szabályokat, figyel magára, családjára és közlekedőpartnereire. Ugyanakkor azt látjuk, vannak olyanok, akik nem tartják be az előírásokat. Ezzel saját magukat és másokat is veszélybe sodorhatnak.”

hirdetés

Példaként említette, hogy nagyon sokan áthajtanak kerékpárral a zebrán, ami tilos. Csak akkor van rá lehetőség – és akkor sem a zebrán – ha a zebra mellett van egy kerékpáros átvezető sáv. Ha ez nincs, akkor le kell szállni a kerékpárról és át kell gyalogolni az útkereszteződésen. Fontos az is, ha kerékpárúton közlekedünk, tartsunk jobbra! „Többször találkoztunk már olyan balesettel, amikor egy kerékpárúton egymásnak szemből érkező kerékpárosok összeütköznek. Olyan is előfordult már, hogy egy ilyen baleset súlyos sérüléssel végződött.”

bicikli, kerékpár, zebra
Fotó: Körös Hírcentrum

Szombati Andrea a járdán való kerékpározást is megemlítette, ami szintén tilos. „Sokszor tapasztaljuk a városban, hogy a járdán közlekednek kerékpárral, miközben van kerékpárút. Ha nincs, akkor az úttesten kell közlekedni. Csak akkor közlekedhetünk járdán biciklivel, ha nincs kerékpárút, vagy az úttest kerékpározásra alkalmatlan” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az ellenőrzéseknek nem a büntetés a célja, hanem a közlekedési balesetek megelőzése. Sokan csak akkor igyekeznek betartani a szabályokat, ha rendőrt látnak. Éppen ezért, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának rendőrei az elkövetkezendő napokban több kereszteződésben is megjelennek civil ruhában. Figyelni fogják a kerékpárosokat és ha szabálytalanságot látnak, sípszóval jeleznek, hogy álljon meg.

“Egy olyan kiadványt fognak átadni a rendőrök, amelyben felsoroljuk a legfontosabb kerékpáros közlekedési szabályokat és kérjük, hogy ezt tartsák be a saját és mások biztonsága érdekében is. Viszont, ha olyanokkal találkozunk, akik szabályosan közlekednek, ajándékban részesítjük” – mondta.

Az alábbi helyeken és időpontokban lehet számítani a figyelemfelhívó akcióra:

 

2021. novemberi helyszínek 2021. novemberi időpontok
Békéscsaba, Bartók Béla út- Orosházi út kereszteződésénél 2021. november 15-én 9 és 10 óra között
Békéscsaba, Bartók Béla út- Szabadság tér kereszteződésénél 2021. november 17-én 7 és 8 óra között
Békéscsaba, Bartók Béla út- Orosházi út kereszteződésénél 2021. november 22-én 8 és 9 óra között
Békéscsaba, Bartók Béla út- Szabadság tér kereszteződésénél 2021. november 25-én 13 és 14 óra között
Békéscsaba, Szarvasi út- Berényi út kereszteződésénél 2021. november 29-én 11 és 12 óra között

 

hirdetés