2030-ra a hazai kerékpárút-hálózat megközelíti a 15 ezer kilométert

felújításokra, Kerékpárosbarát, kerékpárút, Kerékpárosklub, Magyar Falu, 2030, kerékpáros, kerékpár, kerékpározás, megvilágosodás Illusztráció: Pixabay

A hazai kerékpárút-hálózat hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Écsen.

Mosóczi László elmondta, hogy az ITM folyamatosan javítja a kerékpáros infrastruktúra feltételeit a településeken belül és azok között is. Országszerte mintegy 850 kilométernyi kerékpárút kivitelezését és előkészítését támogatják 50 milliárd forinttal. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország Európa harmadik legjelentősebb kerékpáros nemzete.

Kiemelte azt is, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint ezer kilométer kerékpárút karbantartási feladatait vette át az önkormányzatoktól. Nagyobb szerepet vállalva a kerékpáros úthálózat fejlesztésében. A szervezet turisztikai útvonalat jelölt ki Fertődtől Keszthelyig, a Fertő tavat megkerülő kerékpáros útvonal részét képező, Fertőd és az országhatár közötti kerékpárutat felújította, ezen túl a Fertő tó körüli kerékpárút egy hazai szakaszán tesztelik majd a világító burkolati elemeket – sorolta. Hozzátette, hogy a festéssel a tervek szerint még az idén végez a kivitelező.

Mosóczi László kitért arra is, hogy a Sopron-Fertőd turisztikai fejlesztési térség területén növelik a kerékpáros-barát szolgáltatásokat, és élénkítik a kerékpáros turizmust. Már megújult a Sopron és Fertőrákos közötti kerékpárút, Sopron és Harka között pedig kerékpározható erdei utat építenek ki – mondta. Az államtitkár kiemelte, hogy jelentős megyei beruházásnak számít a Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz (Dobrohost) közötti gyalogos és kerékpáros Duna-híd, amely a tervek szerint 2023-ban készül el. A beruházás további részeként megépül a Dunakilitit Mosonmagyaróvárral és Jánossomorjával összekötő kerékpárút is – jelezte.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: a kormány célja az, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Felidézte, hogy 2010 óta 1700 kilométer kerékpárút épült, az idén pedig több mint 250 kilométert adtak át. Négymilliárd forintot biztosítanak arra, hogy a következő ciklus fejlesztéseit megtervezzék annak érdekében, hogy az utak építése gyorsabb legyen – tette hozzá.

Forrás: MTI