Hivatalosan is átadták és forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülőt

Fürjesi út átadás Fotó: Körös Hírcentrum

Hivatalosan is átadták és forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülőt, amely a 444-es útjelzést kapta. Az 5,2 kilométeres szakasz 5 milliárd forintból épült.

Az újonnan elkészült szakasz a Csanádapácai, a 44-es, a 47-es utat, valamint az M44-es gyorsforgalmi utat köti össze. A csomópontokban betonburkolatos körforgalmat építettek. A projekt részeként megvalósult a 44-es számú főút 750 méteres szakaszának burkolatmegerősítése, valamint 2100 méter hosszan a Csanádapácai út szélesítése, megerősítése. 172 fa, 83 fenyő fa- és közel 7000 cserjetelepítésre is sor került – mondta el Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

hirdetés

Hanó Miklós Békéscsaba alpolgármestere úgy fogalmazott, egy régi álom vált valóra az út elkészültével. Mint mondta, a várost komoly terhelés éri a betakarítási időszakban, amikor a terményt kamionokkal, teherautókkal szállítják. A megépült úttal ez teljesen elkerülhető. A délről jövő mezőgazdasági termelés által előállított terményeket – a várost elkerülve -, szállíthatják a 444-es számú főúton észak felé a 47-es, a 44-es és a M44-es gyorsforgalmi út irányába.

A most átadott útszakaszon a célállomás könnyebben és gyorsabban elérhető, emellett a belvárosban a zajterhelés és az utak állapota is megóvásra kerül. A 444-es gyorsabb elérést biztosít a déli részen lévő gyáraknak és az új ipari parknak is az M44-re és a főutakra. A képviselő hozzátette, hogy a megújult útszakaszon jóval biztonságosabb lett a közlekedés, mint korábban volt. A körforgalmak, a szervizút és a bicikliút mind ezt a célt szolgálja.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy 15-20 éve is tervezték már a Fürjeis elkerülő felújítását, ami akkor nem történt meg, ám másfél évvel ezelőtt elkezdődött a kivitelezés és mostanra elkészült az útszakasz. Mint mondta, a fejlesztés nagyon fontos Békéscsaba számára, hiszen az ipari park az M44-esről, Budapest felől gyorsabban közelíthető meg, emellett nagy forgalmat vesz le a megyeszékhelyről.

A közeljövőben a Csanádapáca úti körforgalom és a jövőre elkészülő Gerendás-Csabaszabadi-Újkígyós-Békéscsaba körforgalom közötti út is meg fog újulni.

Fürjesi út átadás
Fürjesi út átadás
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fürjesi út átadás
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum