Elképesztő misszióra készül a NASA

vízhiány, föld Fotó: Pixabay

Aszteroida-eltérítésre indult a NASA űrszondája. A misszió a Földet veszélyeztető aszteroidák jövőbeli eltérítésének főpróbája – számolt be az időkép.

November 24-én 7 óra 20 perckor indították a NASA DART (Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt) nevű űrszondáját 11 millió kilométeres útjára, hogy 10 hónap múlva egy aszteroidába csapódva megváltoztassa annak pályáját. A startra a SpaceX Falcon-9 rakétája segítségével került sor.

hirdetés

A Didymos aszteroida kísérőjét, a Dimorphos aszteroidát várhatóan 2022 szeptemberében vagy októberében sikerül elérni. Az ütközéskor a szonda 24 ezer kilométeres sebességgel száguld majd az aszteroidának. Cél a Dimorphos Didymos körüli keringési idejének megváltoztatása. A becsapódás előtt az Olasz Űrügynökség egy, a fedélzeten utazó kisműholdja leválik majd a DART-ról, hogy képeket készítsen az eseményről.

A misszió célja, hogy teszteljék, illetve fejlesszék egy esetlegesen a Földet veszélyeztető aszteroida eltérítésének módszerét. Így a jövőben biztosabb alapokkal indíthatnának aszteroida-eltérítő akciót a Föld megmentésére.

A DART indítása és a Falcon-9 rakéta visszatérése a SciNews Youtube csatornájáról