Herczeg Tamás: Adócsökkentés segíti a bérnövekedés kitermelését

Herczeg Tamás, gyermekvédelmi Fotó: Körös Hírcentrum

Több témát is érintve tartott sajtótájékoztatót Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Békéscsabán. Szó esett a nyugdíjprémiumról, a minimálbér-emelésről, a családi adóvisszatérítésről és -kedvezményről is.

hirdetés

Több olyan parlamenti döntés is született a közelmúltban, illetve az országgyűlés előtt is több olyan javaslat van, amely a lakosság jelentős részét érinti. A nyugdíjprémiummal kapcsolatban a képviselő maga is többeket megkérdezett, hogy megkapták-e már és minden esetben igenlő válasz érkezett. Korábban a prémium nem egységes összeg volt, hanem igazodott a nyugdíj, vagy a nyugdíjszerű ellátás összegéhez. Ezúttal 80.000 forintban állapították meg egységesen – tette hozzá Herczeg Tamás.

hirdetés

A 13. havi nyugdíj visszaépítése is elkezdődött. A tervek alapján ez négy év alatt valósult volna meg, és idén meg is kapták az elsőt a 12 havi kifizetés mellett. Most pedig arról született döntés, hogy egységesen, tehát mind a négy heti nyugdíjat megkapják az érintettek. Nagyságrendileg ez olyan nyolc százalékos nyugdíjemelést jelent.

Évről évre folyamatos konzultáció zajlik a bérek alakulásáról, két sarokpontot, a minimálbért és a garantált bérminimumot érintve. Ezúttal az a megállapodás született, hogy 2022 januárjától 200 ezer forintra nő a bruttó minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum. Ez természetesen rengeteg munkáltató gazdálkodását befolyásolja – folytatta a képviselő. Így a kormány négy százalékos adócsökkentés mellett döntött. Ez biztosíthatja az alapját az emelésnek.

A családi adóvisszatérítés csaknem 2 millió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent. Akik gyermeket nevelnek, azok a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat visszakapják az átlagbér adóterhe szintjéig – emelte ki Herczeg Tamás. Ez egy szülőre vetítve 804.000 forint többletjövedelmet jelenthet.

Egy másik intézkedés következtében januártól nem kell jövedelemadót fizetni a 25 év alattiaknak, ezzel havi több tízezer forinttal emelkedik a keresetük. Ez az intézkedés körülbelül 300.000 személyt érint.

hirdetés