Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra

Fotó: MTI/Mészáros János

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta – jelentette be Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka pénteken Szolnokon, helyszíni sajtótájékoztatón.

A H145M típusú helikopter kötelékben érkezett egy Mi-17-es és egy Mi-24-es helikopterrel, majd az Airbus-gépet vízágyúval köszöntötték Szolnokon, ahol a helikopterbázis állományának egy része fogadta. Ruszin-Szendi Romulusz a gép leszállása után elmondta: ezzel fontos szakasza zárult le a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének. A haderőfejlesztési program „él, létezik és folytatódik” – hangoztatta az altábornagy. Megjegyezte: végre a pilótáink tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, de a folyamatos fejlődéshez is elég.

Ez a géptípus, amelyet kaptak, átvettek, üzemeltetnek és használnak, a maga nemében a legkorszerűbben felszerelt, s vannak még ötletek közösen a gyártóval, hogyan lehet még tovább fejleszteni – közölte. „Legyen példa ez a fejlődés, hogy amit ígértek, terveztek, az nagy valószínűséggel valósággá válik!” – fogalmazott a parancsnok. Magyarország, a Magyar Honvédség meghatározó haderőt lesz képes felmutatni rövid távon ebben a térségben, hogy békét, biztonságot biztosítson a magyar embereknek – hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz. Hozzátette: már készülni kell a következő géptípusra, amely 2023-tól érkezik, és amíg lehet, használják a Mi-17-es és Mi-24-es géptípust is. Ruszin-Szendi Romulusz az MTI kérdésére elmondta: 2023-tól 2025-ig érkeznek a H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép.

Fotó: Az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter érkezik Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra 2021. december 3-án. Ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta. MTI/Mészáros János

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki az utolsó H145M típusú helikoptert Szolnokra vezette, az MTI-nek elmondta: a H145 többcélú, ami azt jelenti, hogy egy helikopter képes különleges műveleti, kutató-mentő, felderítő feladatokat végezni, és szállításra is alkalmas.

MTI