Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők

fiatalok oltása, oltás Fotó: MTI/Balázs Attila (archív)

Az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12-17 éves fiatal oltását kérték szüleik, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfélezren pedig a megerősítő harmadik oltást is megkapták – közölték kedden a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő, harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdők, a kockázati csoportba tartozók esetében. A szülőknek erről érdemes a fiatal kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálniuk – tették hozzá.

hirdetés

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, az átoltottságuk 39 százalékos. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani – ismertették. Közölték azt is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte a gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek.

A gyerekek oltását az erre kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. Az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatják a szülőket – jelezték a közleményben.

Emlékeztettek, hogy a gyermekek védelme érdekében a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban: a pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett, mostantól tőlük is elvárt az oltás felvétele az állami fenntartású iskolákban. Az iskolákban továbbra is fontos a megelőző higiénés szabályok betartása, az iskolaigazgatók előírhatják a maszkviselést, és decembertől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a külsős dolgozók az iskolákba – jelezték.

MTI