Megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához

gyermekek, gyerekek, oltás, gyerekek oltása, diák Fotó: MTI/Balázs Attila

December 8-án megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához is. A gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu.

A gyermekek oltására kijelölt kórházi oltópontokra az internetes időpontfoglalót fogják megnyitni néhány napon belül, ennek dátumáról külön tájékoztatást fognak adni. Az interneten azok a szülők fognak tudni majd időpontot foglalni, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek. Emellett a gyermekvakcinát igénylő házi gyermekorvosok is fognak kapni a vakcinaszállítmányból. A jövő héten érkező szállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től.

hirdetés

Mint ismert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 éves korosztály oltását is a Pfizer gyermekvakcinájával. Az első vakcinaszállítmány várhatóan jövő hét elején érkezik meg Magyarországra. A gyermekek oltása a tervek szerint országosan december 15-étől indul. Az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, amelynek a fele – tehát 69 ezer adag vakcina – oltható el. A másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes. Egy ampullában 10 gyermek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni, hogy egy kinyitott egy ampullára 10 gyermeket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak is.

A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt email-címmel rögzíthetik a gyermeket. Egy email-címről egy gyermeket lehet rögzíteni. Kérik a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket! Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen! Az internetes időpontfoglaló megnyitása néhány napon belül fog megtörténni, ennek pontos dátumáról és a gyermekoltásra kijelölt kórházakról külön tájékoztatást fognak adni.

Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni. Amennyiben a szülő szeretné gyermekét beoltatni, érdemes azt jelezni a házi gyermekorvosnak is. Emellett a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon érvényesen regisztrált gyermekről tájékoztatást fog kapni a TAJ-szám szerint illetékes házi gyermekorvos is.

A 12-17 éves kamaszok oltása a nyár elejétől folyamatos. Az a szülő, aki kamasz gyerekét szeretné beoltatni, az most előzetes időpontfoglalás nélkül is megteheti a vasárnapig zajló Oltási akción, illetve a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történt regisztráció után az interneten is tud neki időpontot foglalni az alábbi honlapon.