Több mint két és félmillió eurós fejlesztést hajtott végre a temesvári, a gyulai és a békéscsabai kórház

békéscsabai, Réthy, Kórház, kórházi, kórházparancsnokok, Békés Megyei Központi Kórház, Réthy Pál, kórház Illusztráció: Körös Hírcentrum

Több mint  2,5 millió eurós fejlesztést hajtott végre a gyulai és békéscsabai tagintézményből álló Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) és a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház a Románia-Magyarország határokon átnyúló együttműködés keretében – közölte a BMKK szerdán közleményben az MTI-vel.

A program célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a kezelés hatékonyságának javítása volt. A két Békés megyei tagkórház csaknem 1,3 millió euró értékben szerzett be eszközöket és valósított meg prevenciós programokat. Az uniós fejlesztési alapból elnyert összeget 15 százalék állami forrással is kiegészítették – tudatták.

A hároméves program során mindkét intézmény három-három eszközt (jellemzően angiográfiai és ultrahangkészülékeket) szerzett be kórházi osztályai, valamint a járóbeteg-szakellátás részére. A kórházak 20-20 orvosa és szakorvosa közös képzéseken, tudományos szakmai napokon vett részt.

Emellett Békés megyében mintegy 1500 ember számára tették lehetővé, hogy szűrővizsgálaton vegyen részt. Készítettek 2500 tájékoztató füzetet is a lakosságnak az egészséges életmódról, valamint a szív-, érrendszeri és perifériás érbetegségekről – olvasható a projekt záróközleményében.

Forrás: MTI