A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös színnel jelölt beutazási listájáról.

hirdetés

Jelenleg tizenegy afrikai ország – Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini – a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe – van a vörös listán. Ezeket az országokat London az omikron koronavírus-variáns felbukkanása után minősítette vörös kategóriásnak. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – az összes ország lekerül a vörös listáról.

hirdetés

Javid kijelentette: mivel Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns – amely országszerte több ezer koronavírus-fertőződést okozott -, a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.

A vörös kategóriás országokból csakis a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk. E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Javid keddi alsóházi tájékoztatásában közölte: sürgős jogi tanácsot kér annak tisztázására, hogy a jelenleg karanténhotelekben tartózkodók elkülönítésük lejárta előtt távozhatnak-e a szállodákból.

A brit kormány által vörös kategóriásnak minősített országok listája az elmúlt hetekben gyakran módosult, és korábban is volt olyan időszak, amikor egyetlen ország sem szerepelt ezen a listán. Október elején London még 54 országot tartott nyilván vörös kategóriásként, október 11-én azonban egyszerre 47 országot levett a vörös listáról, november 1-én pedig az utolsó hét ország is kikerült ebből a kategóriából.

A vörös kategória azonban nem szűnt meg: a brit közlekedési minisztérium akkori tájékoztatása szerint ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára. Ez nemrégiben meg is történt, miután több afrikai országban azonosították a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó és az eddigi vizsgálatok alapján sokkal fertőzőképesebb omikron koronavírus-variánst. Ezeket az afrikai országokat veszi most le a brit kormány a vörös listáról, amely így ismét kiürül.

Sajid Javid azonban hangsúlyozta, hogy az angliai beutazás előtti, illetve az érkezés utáni koronavírus-teszt elvégzésének kötelme, amelyet a brit kormány átmeneti intézkedésként honosított meg az omikron felbukkanása után, egyelőre érvényben marad.

MTI

hirdetés