A harmadik oltás a legjobb életbiztosítás

Lehoczky Péter Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal/Lehoczky Péter

Rendkívül fontos a harmadik, megerősítő oltás felvétele, hiszen ez a legjobb életbiztosítás a koronavírussal szemben – hangsúlyozta dr. Vincze Gábor címzetes egyetemi tanár, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kar dékánja, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke.

Lassan nem csak tízmillió futballszakértő, hanem tízmillió virológus és orvosprofesszor hazája is lesz Magyarország.

hirdetés

„Elkeserítő a közösségi médiában zajló, járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kommunikáció. Tisztelet a kivételnek, de a témában teljesen laikusok, bárminemű szakmai képzettség, tényleges ismeretek nélkül „mondják meg a tutit”, tévútra vezetve befolyásolható embertársaikat, s gátolva ez által a hatékony védekezést. Számos nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemben az egyetlen hatékony és hatásos fegyver az oltás: éppen ezért nagyfokú felelőtlenség ezt megkérdőjelezni vagy ennek az ellenkezőjét híresztelni. Aki ezt teszi, az emberi életekkel játszik! A világ legrégebbi, folyamatosan kiadott orvosi akadémiai folyóirata, a Massachusettsi Orvosi Társaság által kiadott The New England Journal of Medicine december 8-ai online verziójában jelent meg egy, az izraeli adatokat feldolgozó tanulmány, amely szerint a harmadik, megerősítő oltással beoltott személyek esetében 90 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy belehalnak a fertőzésbe, illetve annak szövődményeibe, szemben azokkal, akik még csak két oltásban részesültek.”

Miért fontos az oltás, illetve a harmadik oltás felvétele?

„Amerikai kutatások által igazolt tény, hogy azok, akik nem kaptak oltást 4,5-szer nagyobb eséllyel kapják el a vírust, tízszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, esetükben súlyosabb lefolyású a betegség és 11-szer nagyobb eséllyel halnak bele, mint oltott társaik. Az oltatlanok esetében nagyobb a maradandó vagy hosszú távú tüdőkárosodás, illetve a poszt-COVID szindróma kialakulásának veszélye is. Mára az is bizonyított, hogy a harmadik oltás elengedhetetlen, kiemelten fontos a rendkívül fertőző és veszélyes új variáns az Omicron legyőzésében. Több vizsgálat is igazolta, hogy a harmadik oltás után egy hónappal, olyan az immunrendszer védekezése az Omicronnal szemben, mint az eredeti, vuhani törzs esetében a második oltást követően. Azt természetesen senki nem állította, hogy a harmadik oltás minden esetben száz százalékos védelmet biztosít, de a fentiek tükrében az mindenképpen elmondható, hogy a betegség lefolyása nem válik tragikussá. A harmadik oltás tehát egy olyan életbiztosítás, amely szinte nullára csökkenti a halálos szövődmények veszélyeit.”

A védőoltás ellen ágálók mégis az esetleges mellékhatásokról beszélnek leginkább.

„Olyan gyógyszer vagy vakcina nincs, aminek esetlegesen ne lehetne mellékhatása. De kérdezem: az aggályoskodók a szakorvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket sem veszik be az esetleges mellékhatásoktól tartva? Én ezzel szemben azt vallom, s az orvosi esküm alapján a lelkiismeretem is azt diktálja, hogy inkább kezelhető, gyógyítható beteg legyek, mint halott! Ezért jobb, ha nem a lélegeztetőgépre, hanem a harmadik oltásra bízzuk az életünket. Ha élni akarunk, élnünk kell a harmadik oltás lehetőségével, mert az oltás életet ment!”

hirdetés