Idén már a tizedik túzok bukkant fel a kardoskúti térségben

Kardoskúti Fotó: Palcsek István Szilárd

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységén nem költenek túzokok, de kóborló példányok időnként felbukkannak. Idén a szokásosnál is többet, összesen tíz példányt figyeltek meg.

Legutóbb november 23. és december 3. között, többször is előkerült egy fiatal túzokkakas. A még nem ivarérett (de már ahhoz közeli), 3-5 éves kakas először november 23-án, a védett terület északi határán, Orosházától nem messze, egy szántáson bukkant fel. Később dél-nyugati irányba mozdult. December 1-én már a Kardoskút-Pusztaközpont közelében, egy lucernatarlón tűnt fel.

hirdetés

Az igazgatóság munkatársai folyamatosan nyomon követték. Legutóbb december 3-án, a fokozottan védett terület nyugati határán, egy gyepterületen sikerült megfigyelni. Vadon született példányról van szó, azaz nem repatriált (visszavadított) madár.

A túzokok nagy része ilyenkor ősz végén már csapatokba áll össze a telelőhelyül szolgáló területeken (leginkább repcetáblákon). A fiatal, nem ivarérett madarak azonban még ebben az időszakban is általában egyedül, magányosan kóborolnak, próbálnak újabb területeket felfedezni. A túzok nagyon óvatos, félénk madár, de a téli időszakban előfordul, hogy közelebb húzódik a lakott településekhez, ahogyan ez a fiatal kakas is tette – számolt be a nemzeti park.