Orbán: Ha a helyzet megkívánja, korlátozásokat vezetünk be szilveszterre

Orbán Viktor

Ha a helyzet megkívánja, bevezetünk korlátozásokat szilveszterre, de egyelőre úgy látom, javulnak a járványadatok – közölte a miniszterelnök kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban az év utolsó Kormányinfóján.

hirdetés

Azt tervezik, hogy legkésőbb január végén harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolványt, tehát elvesztik érvényességüket a két oltás után kiadott dokumentumok, ha a második oltást nem követi harmadik. Orbán Viktor kulcskérdésnek nevezve a harmadik, megerősítő oltást, arról beszélt: hogy “kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése”, mint arról szó van más országokban, de a magyar kulturális közeg, néplélek ezzel szemben még nagyobb ellenállást fejtene ki.

hirdetés

Meggyőzéssel könnyebben lehet eljutni az emberek eszéhez, szívével, mint előírással, így a kormány minden meg fog tenni a magyarok meggyőzése érdekében – jelentette ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök közölte azt is, újabb 9,5 millió adag Pfizert rendelt a kormány

„Folytatni kell a járvány elleni védekezést, amely oltásalapú marad” – mondta. „Jelenleg csak Pfizer-vakcinából 2,4 milliónál több adag áll rendelkezésre, a kormány rendel 2 millió, gyerekoltásra alkalmas dózist is.

Mivel a hétvégi uniós csúcson az Európai Bizottság azt közölte, hogy az omikron variánshoz újfajta vakcinára lesz szükség, ebből is rendel 9,5 millió adagot a kormány; ezek a jövő év második felében és 2023-ban érkeznek, a szállítmányban 1,5 millió adag gyermekek oltásához szükséges vakcina lesz. Volt, van és lesz elegendő vakcina Magyarországon – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fotó: Budapest, 2021. december 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra, a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Mögöttük Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

MTI

hirdetés