Embercsempészés kísérlet miatt indított eljárást a rendőrség két indiai állampolgár ellen

körözött, Embercsempészés, Két tyúkot, Orosházán, gyulai, tehervonaton, lőkösházi, vasútállomáson, békés, Battonyán, határsértő, tehergépkocsi, kétegyháza, Lőkösházán, Lőkösháza, battonya, sarkadon, gyula, román, Sarkad, szír, Határsértőt, kék hír, rendőrség Illusztráció! Fotó: Police.hu

Embercsempészés kísérlet miatt indított eljárást a rendőrség két indiai állampolgár ellen, mert a gyanú szerint segíteni akartak egyikőjük testvérének abban, hogy miután Románia felől az államhatárt illegálisan átlépte, tovább tudjon utazni. A rendőrök Dombegyház külterületén tartóztatták fel az illegális migránst.

Dombegyház közelében 2021. december 27-én 15 óra 15 perc körül elfogtak a rendőrök egy indiai állampolgárságú férfit. Nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A gyanú szerint Románia felől illegálisan gyalogolt át a zöldhatáron.

hirdetés

Ezzel egyidőben a battonyai közúti határátkelőhelyen belépésre jelentkezett két indiai állampolgár egy holland honosságú személygépkocsival. Az ellenőrzés során a határrendészek találtak az autóban egy román tartózkodási engedélyt, ami a zöldhatáron átlépő férfi nevére szólt. A vizsgálati munka alapján kiderült, hogy a Dombegyház külterületén feltartóztatott férfi a járművezető testvére, és segítséget akartak neki nyújtani, hogy tovább tudjon utazni. Előbbi férfi ellen idegenrendészeti eljárás indult, míg a személyautóban utazók ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – írja a Police.hu.

hirdetés