Szomszédja kutyáit akarta megmérgezni egy békéscsabai férfi

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Állatkínzás vétségének kísérlete miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 38 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki szomszédja kutyáit akarta megmérgezni.

A férfi számára 2020 nyarától kezdődően jelentett problémát az, hogy a szembeszomszédja által tartott két kutya – egy berni pásztorkutya és egy tacskó – gyakran a kerítésnél ugatott, ami zavarta őt a pihenésben, ezért elhatározta, hogy megmérgezi a kutyákat. A férfi 2020 decemberében két alkalommal is rágcsálóirtó szerrel összekevert húspép gombócokat dobott át a szemben lévő ház udvarára, amelyeket a berni pásztorkutya elfogyasztott.

hirdetés

A kutya gazdája időben észlelte a mérgezés tüneteit, mivel a véralvadást gátló méreg hatására az állat orrából vér szivárgott, ezért a kutyát mindkét alkalommal azonnal állatorvoshoz vitte. Az azonnali állatorvosi kezeléseknek köszönhetően a kutya mindkét mérgezést túlélte.

A gátlástalan férfi azonban nem hagyott fel a tervével: 2021. február 12-én, a délutáni órákban a saját házának udvaráról ismét 3 darab, rágcsálóirtó szerrel összekevert húspép gombócot dobott át a szembeszomszéd házának udvarára. Miután a tulajdonos hazaérkezett, észrevette a kerítés mellett a húsgombócokat, amelyek közül az egyiket a berni pásztorkutya éppen akkor kezdte el enni, ezért összeszedte a mérgezett húsgombócokat, illetve kivette azt a kutya szájából, majd az állatot a mérgezés miatti kezelés céljából ismét elvitte állatorvoshoz, ő maga pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Amennyiben a kutya a mérgezett húsgombócokat elfogyasztotta volna, nem zárható ki, hogy az állatnál maradandó egészségkárosodás alakul ki vagy elpusztul.