2022-ben is folytatódik a Magyar Falu Program

Önkormányzati, Magyar Falu, települések Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Falvaink fejlődése az elmúlt három évben új lendületet kapott. A települések komfortosabbá, szebbé váltak – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a program 2022-ben is folytatódik és tovább dolgoznak az élhető falvakért. A kormánybiztos a videóban úgy fogalmazott, egy újabb sikeres és látványos eredményekkel teli időszakot a hátunk mögött hagyva léphetünk be a 2022-es esztendőbe.

hirdetés

A 2021-es év fejlesztéseiről szólva elmondta: tavaly a Magyar Falu Programban 15 pályázati kiírást és felhívást hirdettek meg, melyek kedvezményezettjei az önkormányzatok, az egyházközségek és a falusi civil szervezetek voltak. Ők százmilliárd forint támogatáson osztozhattak, amelyből országszerte csaknem 780 új, a falvak lakóinak kikapcsolódási lehetőséget biztosító közösségi tér jöhet létre.

“Több mint 300 faluház felújítását támogattuk, 470-nél is több egészségügyi fejlesztésre irányuló nyertes pályázat született, amelyeknek köszönhetően orvosi rendelők szépülhettek meg, új, korszerű orvosi és védőnői eszközpark áll majd rendelkezésre és orvosi szolgálati lakások újulhatnak meg a falvainkban” – sorolta. Hozzátette: óvodai fejlesztések is százas nagyságrendben valósulhattak meg, csaknem 160 óvodaépület felújítását és 681 óvodai játszóudvar, valamint köztéri játszótér fejlesztését támogatták 2021-ben.

Több mint 1300 falusi utca, kerékpárút, járda fejlesztése történt meg, és 418 új falubusz segíti majd a falugondnokok munkáját – mondta. Hozzátette: több mint 660 temetői infrastruktúrafejlesztés valósult meg és nagy számban tették lehetővé kommunális eszközök beszerzését is. Így mintegy 900 kistelepülés válhat még takarosabbá a megvásárolt új munkaeszközök segítségével. “Falvaink fejlődése az elmúlt három évben új lendületet kapott, a települések komfortosabbá, szebbé váltak. Jó hír, hogy 2022-ben is előre megyünk, tovább dolgozunk az élhető falvakért” – összegzett Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Forrás: MTI

hirdetés