Enyhe volt az új év első hete, kevesebb gáz fogyott

fűtési, szén Fotó: Pixabay

Az év első hetében 248,6 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország a szokatlanul enyhe időjárás miatt, ez csaknem 110 millió köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt öt év átlagos első heti fogyasztása – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A január 9-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 45 százalékos, ez az import forrásokkal és a hazai termeléssel elegendő tartalékot jelent még tartósan hideg idő esetén is – jelezte a hatóság. Az idei első hét – a január 1-től 7-ig tartó időszak – legmelegebb napján, január 4-én a földgázfogyasztás 28,3 millió köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel kevesebb, mint egy átlagos téli napon.

hirdetés

Az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását, a napi középhőmérséklet 1 Celsius-fokos változása mintegy kétmillió köbméterrel változtatja a fogyasztást a fűtési időszakban. Idén január első hetében 3,3 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet, 2,4 fokkal magasabb az elmúlt öt év azonos időszakának átlagánál.

A MEKH felidézte: az idei tél eddigi leghidegebb napja 2021. december 22-e volt, akkor mínusz 3,44 Celsius-fokos napi középhőmérséklet mellett 52,1 millió köbmétert fogyasztott a lakosság és az ipari felhasználók. A január elejei enyhe idő miatt jellemző alacsony napi fogyasztások ellenére az idei téli összesített gázfelhasználás hasonló az előző évihez – közölték.