A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza omikron variáns

omikron, fertőzöttek, antigén, gyorstesztet Fotó: koronavirus.gov.hu

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa. És egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik – közölte az NNK pénteken az MTI megkeresésére.

A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak. “Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is. Hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb” – írták. A területi laboratóriumok adatai tehát nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot – hangsúlyozta az NNK.

hirdetés

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi. A variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma – tették hozzá. A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára. Ezzel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása – írja az MTI.