Rágalmazás vétsége miatt bűnösnek mondta ki Görgényi Ernő polgármestert a bíróság

görgényi Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Rágalmazás vétsége miatt bűnösnek mondta ki Görgényi Ernő polgármestert szerdai ítéletében a Békéscsabai Járásbíróság. Egyben megrovásban részesítette, amiért olyan valótlan tényállítást tett, amely egykori helyettese, Galbács Mihály becsületének csorbítására volt alkalmas – minderről a Narancs.hu számolt be először.

hirdetés

„A szabad véleménynyilvánításnak akkor is megvannak a határai, ha azt egy közszereplő egy másik közszereplővel szemben fogalmazza meg. Ekként a szabad véleménynyilvánítás nem ír mindent felül és nem feltétel nélküli. A tényállításként megfogalmazott valótlanság mindenképpen e tárgykörbe tartozik. Ez pedig alkalmas lehet mások becsületének csorbítására, szándékos cselekményként ezzel valósul meg a rágalmazás vétsége” – vezette le egy korábbi alkotmánybírósági határozatból Hámori Katalin bíró ítélete indoklásában.

hirdetés

Hozzátette, mindezt ráadásul egy polgármester tette, aminek elvileg magas a presztízse, így a közvélemény hitelt adhat a szavainak. Ezzel gyakorlatilag a bíró cáfolta Görgényi védőjének, Varga Istvánnak a perbeszédében előadott érvrendszerét, amely szerint egy 2014-es alkotmánybírósági és a legtöbb bírósági határozat arról szól, hogy a „közszereplőknek mindent tűrniük kell.”

Galbács Mihály jogi képviselője, Bárándy Gergely a lapnak elmondta, a bíróság nem látta megállapíthatónak a korrupció gyanúját a magánvádlóval szemben. „Miképpen azt sem, hogy Galbács Mihálynak a Fidesz-KDNP frakcióból való kizárásának oka a korrupciógyanús magatartása volt. Az ok sokkal inkább az volt, ami a frakció akkori hivatalos indokolásában is szerepelt.

Nevezetesen: más, kisebb politikai ellentétek mellett Galbács Mihály nem szavazta meg Gyula város költségvetését, amely az ő megítélése szerint nem szolgálta a település érdekét. Így tehát a kizárás oka nem egy erkölcsileg és jogilag elítélhető magatartás, hanem saját kiállása volt a város érdekei és a saját lelkiismerete mellett” – összegzett az ítélethirdetés után a Narancs.hu-nak Bárándy Gergely.

A Narancs.hu azt írja, Gyula polgármestere, Görgényi Ernő a tárgyaláson bűncselekmény hiánya miatt felmentésért fellebbezett. Így jogerősen a Gyulai Törvényszék dönt az ügyben. Ha ez megerősíti a Békéscsabai Járásbíróság ítéletét, és ha a Fidesz-MPSZ komolyan veszi saját választmányának határozatát, akkor a gyulai polgármester nem indulhat a következő választáson.

hirdetés